5 Αυγούστου 2022

Η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλο πλήγμα στο τελευταίο αποκούμπι των Ρωμιών της Πόλης


Το μεσημέρι της Πέμπτης, γύρω στις 12:30, πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στην στο κτήριο του γηροκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη και γρήγορα επεκτάθηκε προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Δυο ώρες αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού προηγουμένως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτηρίου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

«Για το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, το γηροκομείο αυτό είναι το τελευταίο αποκούμπι. Το απάγκιο των ανθρώπων δίχως οικογένεια ή συγγενείς, που συχνά δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση να έχουν δίπλα τους κάποιον να αναλάβει τα καθημερινά τους. Ομως εδώ είμαστε, να μην αφήσουμε κανέναν δίχως την έγνοια που του πρέπει», είπε στην «Καθημερινή» ο Λάκης Βίγκας, ένας από τους Ρωμιούς στυλοβάτες όλης της ομογένειας.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή της στέγης του Γηροκομείου Μπαλουκλί

Το Μπαλουκλί είναι μια κιβωτός Ιστορίας για τους Ελληνες της Πόλης, αποτυπώνοντας πλήρως την κοινωνική ισχύ που είχαν τους προηγούμενους αιώνες. Στο θαυμάσιο βιβλίο που έγραψε ο Φωκίων Σιδηρόπουλος και εξεδόθη από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Τα Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα – Νοσοκομείο Μπαλουκλί» διαβάζει κανείς για τη γέννηση και την εξέλιξη του θεσμού των νοσοκομείων που ίδρυσε ο ελληνισμός της Πόλης κατά τον 18ο αιώνα.

Ηταν τέσσερα στο σύνολο και ένα από αυτά ήταν το πανωλικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί ή των Γουλάδων. Τα νοσοκομεία αυτά ακολούθησαν ανεξάρτητη ιστορική διαδρομή μέχρι το 1794, οπότε και υπήχθησαν σε Κοινό Ταμείο υπό τη διοίκηση μιας Εφορίας, ενώ το 1839, μετά μια σειρά επιδημιών που μάστιζαν την Κωνσταντινούπολη, συνενώθηκαν στο Νοσοκομείο Μπαλουκλί στο Επταπύργιο. Ωστόσο, η μοίρα του ακολούθησε τις διακυμάνσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη από την έλευση Νεότουρκων και βέβαια και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1922 έγινε αναδιάρθρωση του καταστατικού λειτουργίας και πήρε τη νέα ονομασία Balikli Rum Hastahanesi, που παραμένει μέχρι σήμερα.

Η νέα χειρουργική κλινική το 1901

«Η ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ενα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ως βακουφική περιουσία, το Βαλουκλί υφίσταται τους άδικους περιορισμούς που θέτει συχνά η Τουρκία. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι τρεις ημέρες πριν, στις 2 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού χοροστάτησε στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο γηροκομείο, εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι ενώ οι αρχές της γείτονος έδωσαν έπειτα από χρόνια το δικαίωμα να εκλεγούν νέες διοικήσεις στους βακουφικούς φορείς, εξαίρεσαν το Νοσοκομείο Μπαλουκλί, που έχει και τη μεγαλύτερη περιουσία, με ρωμαλέα κληροδοτήματα από επιφανείς Ρωμιούς. Κοντά στο νοσοκομείο και γηροκομείο βρίσκεται και το ομώνυμο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένοι οι πατριάρχες μας.

Πληροφορίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου