Αριστερά: "Κάποια μέρα παιδί μου όλα αυτά θα είναι δικά σου" λέει η μεγάλη κατσαρίδα στην μικρή στο σκίτσο του Bill Bramhall στο New York Daily News (Bill Bramhall @BillBramhall 25/7). Ως γνωστόν οι κατσαρίδες είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά ζώα στον πλανήτη. Ακολουθούν 9 ακόμη σκίτσα και κάποια σχόλια:
Οι φετινές μικρές περίοδοι με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες «αποτελούν προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που αναμένουν «τα κύματα καύσωνα να αυξηθούν δραστικά τις επόμενες δεκαετίες».
Monte Wolverton @montewolverton (30/7):
Σκίτσο του Phil Hands: Η κλιματική αλλαγή είναι πιο ανησυχητική από τον πληθωρισμό ή τις τιμές του φυσικού αερίου.
Phil Hands @PhilHands (28/7) Climate change is more troubling than inflation or gas prices in my latest cartoon. #ClimateCrisis:Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι τελικά ανώτερη της αναμενόμενης (άνω των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) ή αν προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων, ένα σενάριο που μέχρι σήμερα έχει «επικίνδυνα παραγνωριστεί», προειδοποιεί μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ*.
Σκίτσο του Pat Bagley, σε μια παραλλαγή του δημοφιλούς έργου "Κραυγή" του Έντβαρτ Μουνκ.
Θα γίνει πιο ζεστός ο Μουνκ ("It's going to get Munch hotter"), (23/7).Pat Bagley @Patbagley
Με βάση τις σημερινές τάσεις των «αερίων του θερμοκηπίου», οι περισσότεροι επιστήμονες αναμένουν μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1 έως 3,9 βαθμούς έως το 2100. Αν τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα αναγκαία μέτρα από τις περισσότερες χώρες, η άνοδος μπορεί να συγκρατηθεί στους 1,9 έως 3 βαθμούς, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 βαθμούς*.
Σκίτσο από Sheneman. Χαλάρωσε... η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική!!!
Drew Sheneman, The Star-Ledger (23/7)
Κάπου στη νοτιοδυτική Ευρώπη
Σκίτσο Paresh Nath, http://Caglecartoons.com (21/7)
Σκίτσο Paresh Nath, http://Caglecartoons.com (21/7)
Με βάση τις σημερινές τάσεις των «αερίων του θερμοκηπίου», οι περισσότεροι επιστήμονες αναμένουν μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1 έως 3,9 βαθμούς έως το 2100. Αν τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα αναγκαία μέτρα από τις περισσότερες χώρες, η άνοδος μπορεί να συγκρατηθεί στους 1,9 έως 3 βαθμούς, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 βαθμούς*.
Υπερθέρμανση του πλανήτη. Σκίτσο του Stephen Peray, Thailand (21/7)
Η Ευρώπη στη ... σούβλα!
Σκίτσο του Hassan Bleibel, Lebanon @cartoonmovement (21/7)
Η μελέτη των επιστημόνων του Κέιμπριτζ εκτιμά ότι έως το 2070 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές ακραίας ζέστης, με μέση ετήσια θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών Κελσίου, έναντι μόνο 30 εκατομμυρίων σήμερα, κυρίως στη Σαχάρα και στην περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα πολλές από τις εν λόγω περιοχές θα είναι πυκνοκατοικημένες και πολιτικά ασταθείς. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι, μεταξύ άλλων, η άνοδος των θερμοκρασιών συνιστά μείζονα απειλή για την παγκόσμια τροφοδοσία με τρόφιμα, ενώ τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά συμβάντα δημιουργούν συνθήκες για νέες πανδημίες*.
Μπορει να πει κανείς ... ας καεί;Σκίτσο από Pat Byrnes @thePatByrnes #SummerOf2022 (20/7)
Αισθανόμαστε ήδη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλάγής; Απέδειξέ το!Σκίτσο από ShenemanDrew Sheneman, Tribune Content Agency (20/7) #ClimateChange
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο να εντοπισθούν όλα τα πιθανά κρίσιμα σημεία καμπής στη «Γη Θερμοκήπιο», που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη τροχιά του κλίματος, όπως η μαζική απελευθέρωση μεθανίου από τις έως τώρα μόνιμα παγωμένες αρκτικές περιοχές ή η μεγάλη απώλεια των δασών, που προς το παρόν απορροφούν σημαντικές ποσότητες άνθρακα, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αύξησή του στην ατμόσφαιρα.
«Το να αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά να παραμένουμε τυφλοί απέναντι στα χειρότερα σενάρια, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αφελή διαχείριση κινδύνου και στη χειρότερη μοιραία ανοησία», εκτίμησε ο δρ Λιουκ Κεμπ, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Κέιμπριτζ, συνοψίζοντας το κεντρικό μήνυμα της μελέτης.
Πηγή: Τε δέκα σκίτσα από αναρτήσεις των σκιτσογράφων στο twitter καθώς και απο το Editorial & Political Cartoons @EandPCartoons*Κείμενα: Από δημοσιεύμα με τίτλο "SOS από τους επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας" στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου