Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ):
- Το β΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,4%.
- Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,5% και των παλαιών στο 8,7%.
- Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Την τελευταία τετραετία
Επιστρέφει µε γοργούς ρυθμούς στις αξίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από την κρίση η αγορά κατοικίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι οι τιμές στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγράψει «ράλι» της τάξεως του 44,6% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Πλέον υπολείπονται κατά μόλις 18% του υψηλότερου σημείου στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση των τιμών κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται σε 31,2%. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ενισχυθεί κατά 32,2%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 18,6%.
Αντιστοίχως, από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 34,3% στο σύνολο της χώρας, ενώ εκείνες των παλαιότερων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 29,3%.
Είναι διατηρήσιμη η ανοδική πορεία;
O πόλεμος στην Ουκρανία δεν μοιάζει να έχει αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιμών. Το κατά πόσον όμως η εικόνα αυτή είναι διατηρήσιμη και τα επόμενα τρίμηνα μένει να αποδειχθεί, καθώς στην αγορά δρουν αντίρροπες τάσεις.
O πόλεμος στην Ουκρανία δεν μοιάζει να έχει αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιμών. Το κατά πόσον όμως η εικόνα αυτή είναι διατηρήσιμη και τα επόμενα τρίμηνα μένει να αποδειχθεί, καθώς στην αγορά δρουν αντίρροπες τάσεις.
Από τη μία πλευρά, τείνει να διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανασφάλειας που αυτή δημιουργεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του χαμηλού κόστους δανεισμού. Μετά και την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια θα γίνουν ακριβότερα.
Πηγές: bankofgreece.gr , kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου