Ειδικότερα, απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων είπε:
Για την παρακολούθησή του: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν από απλή περιέργεια που με παρακολουθούσαν. Ούτε εμένα ούτε τους άλλους, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι ολοφάνερες οι βαριές ευθύνες που έχει ο πρωθυπουργός και τις οποίες αποφεύγει να αναλάβει στο ακέραιο. Στο δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν στεγανά. Γιατί μέσα σε αυτά επωάζονται τα αυγά του φιδιού. Τότε θα υπάρξουν πράγματι τερατογενέσεις και όχι όταν χάσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία της, όπως απειλούσε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και σε ό,τι με αφορά προσέφυγα στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από κάθε πρόσφορο κοινοβουλευτικό φόρουμ».
Για το θέμα περί πιθανού εκβιασμού του που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ: «H ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον "πολακισμό", αποδεικνύοντας ότι η συμμαχία με τον Καμμένο δεν ήταν συγκυριακή. Οι πρακτικές αυτές δεν νομίζω ότι απηχούν τον προοδευτικό κόσμο».
Για το διακύβευμα των εκλογών: «Η αντιπολίτευση αγωνίζεται για να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου προς το καλύτερο και όχι για να μείνει η ίδια κυβέρνηση στην εξουσία. Σε δηλώσεις είχα τονίσει την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που δεν θα θυμίζει τη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ξέρετε, οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας προσπαθούν ο καθένας από την πλευρά του να ταυτιστούν ο μεν με τη σταθερότητα, ο δε με την πρόοδο. Αμφότεροι, όμως, κυβέρνησαν κακοποιώντας και τις δύο έννοιες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ούτε ίσες αποστάσεις θέλει να κρατήσει ούτε τον ουδέτερο να παραστήσει. Βρίσκεται απέναντι και στους δύο και πορεύεται στη δική του όχθη. Το διακύβευμα, λοιπόν, των επόμενων εκλογών είναι αν ο λαός θα προτιμήσει αυτούς που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για το καλό όλων ή αυτούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να είναι στην εξουσία».
Για την θέση να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας: «Είχε τεσσεράμισι χρόνια στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας και τέσσερα ο κ. Μητσοτάκης για να δείξουν τις προθέσεις τους και τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. Το μόνο που τους κρατά όρθιους είναι η σύγκριση και οι συμψηφισμοί μεταξύ τους και αυτό πιστεύω ότι είναι αδιέξοδο και καταστροφικό. Γι’ αυτό και η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα με αυτούς πρωταγωνιστές».
Προϋποθέσεις για να εισέλθει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας: «Μία είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης: να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία. Στη φάση που βρίσκεται η χώρα μας, οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αλαζονεία και στον καθεστωτισμό. Αρκεί όμως να έχουν σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις και πρόσωπα που μπορούν να εκφράζουν την ευρύτερη πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η πατρίδα μας».
Για τους πλειστηριασμούς: «Hταν έως και προκλητικός ο καβγάς Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ την επαύριον της απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν επί διακυβέρνησης Τσίπρα, ενώ ο ίδιος υποσχόταν σεισάχθεια, άνοιξε η πόρτα στα funds και επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη εξέλειψε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Οφείλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια σε αυτούς που προσπάθησαν αλλά δεν άντεξαν, και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Για τις προγραμματικές συγκλίσεις: «Μερικές από τις σημαντικές μας προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, είναι: Η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με δημιουργία ισχυρού δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Καλές θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά με προγράμματα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμες ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση εστιασμένη στη μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, δραστική μείωση του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών, με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών» (...)
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου