Νέο βαρύτατο πλήγμα δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή τη φορά από το τραπεζικό sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη η Credit Suisse. Και αυτό μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τη μίνι τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, καθώς και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου μετά την κατάρριψη του Αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί (και για τη συνέχεια) το πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας δεδομένων των δημοσκοπικών μηνυμάτων για τις επερχόμενες εκλογές.
Ειδικότερα σημερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες. Ο τζίρος, σημαντικά αυξημένος, ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες. Η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη (-4,55%) είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 9μηνου, ενώ το σημερινό -8,44% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου.
Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,7% και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3,27%, ο CAC στη Γαλλία καταγράφει απώλειες 3,56%, ο FTSE στη Βρετανία υποχωρεί κατά 3,09%, ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB καθώς και ο Ισπανικός IBEX σημειώνουν πτώση άνω του 4%. Σημαντικές είναι και οι απώλεις που καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street.
Το περιβάλλον στην Ευρώπη μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, που εκτιμάται στις 50 μονάδες βάσης, παρά την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, που είχαν εθιστεί στο φτηνό χρήμα διεθνώς, αυξάνει εκτός των άλλων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν σήμερα και οι εξελίξεις στην Credit Suisse, οι μετοχές της οποίας κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς ο μεγαλύτερος Επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στην Ελβετική Τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. “Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy. Αυτό ήταν ένα ακόμα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο, που ήλθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank. Ήταν σήμερα τέτοια η ένταση των πωλήσεων, που οι Εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης όχι μόνο για τις μετοχές της Credit Suisse, αλλά και των Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit.
Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή Τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse έκρουσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι “η Ελβετική Τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει. Οπότε οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Σύστημα, αλλά στο Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Σύστημα. Κάτι σαν μια στιγμή Lehman”.
Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα: Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil. Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Να σημειωθεί εδώ ότι η μετοχή του ΟΤΕ (-2,44%) συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά διετίας.
afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου