Καταγράφοντας μείωση του χρέους της (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 23,3%, η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη σχετική επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως εξηγεί η Handelsblatt, «η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% το 2022. Ταυτοχρόνως, οι θετικές οικονομικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση και των εσόδων από τη φορολογία, σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο».
Η HB τονίζει δε πως «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διένειμε πέρυσι ενεργειακές επιδοτήσεις ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ […] Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πηγαίνει έτσι στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με υγιή δημόσια οικονομικά και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου 5%.
[…] Ο Μητσοτάκης υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο υπέβαλε στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προβλέποντας οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για το 2023, ενώ το 2024 και το 2025 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και κατά 3%».
Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη αυτή τη στιγμή να ανέρχεται σε 171,3% του ΑΕΠ. Βέβαια «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο, διότι περισσότερα από τα 2/3 του είναι προς δανειοδοτικούς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας […] Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για τη μείωση του χρέους της και η αποπληρωμή των διασωστικών δανείων της δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από το 2034, ενώ πρόκειται να διαρκέσει έως και το 2070», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle
Ταχύτερη μείωση χρέους «βλέπει» το ΔΝΤ
Σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 13.04.2023, μεταξύ άλλων, έγραφε:
(...) Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 200,7% του ΑΕΠ που έφτασε το 2021, στο 177,4% το 2022, 166% φέτος και στη συνέχεια περαιτέρω υποχώρηση έως το 143,6% του ΑΕΠ το 2028. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 (που χρησιμοποιεί, πάντως, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού) το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 168,9% το 2022 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023.
Το Ταμείο (ΔΝΤ) σχολιάζει την αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους σημειώνοντας τα εξής: «Ο ρόλος των πληθωριστικών εκπλήξεων στη μείωση του χρέους κατά τη διάρκεια του 2022 διαμορφώθηκε ανάλογα με το μέγεθος και τη σύνθεση του χρέους κάθε χώρας. Χώρες με υψηλά αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες πληθωριστικές εκπλήξεις και ισχυρή ανάπτυξη σημείωσαν σημαντική μείωση χρέους (Ελλάδα)». Το Ταμείο υπολογίζει, σύμφωνα με πίνακα του Fiscal Monitor, ότι η μείωση του χρέους κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ περίπου μεταξύ 2021 και 2022 οφείλεται σχεδόν εξίσου σε πληθωρισμό και ανάπτυξη, με τον πρώτο να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη συμμετοχή. (...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου