11 Ιουνίου 2023

Πέθανε ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Εφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνας μουσικοσυνθέτες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σε ηλικία 84 ετών. Νοσηλευόταν από τις αρχές Μαΐου στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου και ήταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, όπου και έκανε τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί σε ωδείο της περιοχής. Το 1956 συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, ενώ εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές.

Το 1959 συνθέτει τα "Τρία σκίτσα για χορό" που ηχογραφούνται και μεταδίδονται από την τότε συμφωνική ορχήστρα της ΕΙΡ. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα "Θησέας" (χορόδραμα), "Χιροσίμα" (σουίτα μπαλέτου) και τα "Τρία σκίτσα για χορό".

Το 1967 επιβάλλεται στην Ελλάδα η δικτατορία και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχωρεί για το Λονδίνο. Εκεί εμπλουτίζει τις μουσικές του γνώσεις με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens και συνθέτει την κοσμική καντάτα "Hλιος ο πρώτος", σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Την ίδια περίοδο γνωρίζεται με τους συνθέτες Ιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου. Στο Λονδίνο συνθέτει ακόμα τους "Χρησμούς", για συμφωνική ορχήστρα, και τους πρώτους "Πυρρίχιους χορούς" Α, Β, Γ, (από τους 24 που ολοκλήρωσε το 2001).

Το 1969 επιστρέφει στην Αθήνα και στην αρχή της δεκαετίας του 1970 παρουσιάζει μουσικά έργα που θεωρούνται τομή στην ελληνική μουσική. Λίγο αργότερα ιδρύει την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία, που αποτελείται από όργανα συμφωνικά και ελληνικά. Παρουσιάζει τα έργα του στο στούντιο Λήδρα και αργότερα στη μπουάτ «Κύτταρο», με νέους τραγουδιστές και μουσικούς.

Τα τραγούδια του, όπως οι "Οχτροί", τα "Λόγια και τα χρόνια", τα "Χίλια μύρια κύματα", η "Λένγκω (Ελλάδα)", ο "Γίγαντας", το "Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι", το "Καφενείον η Ελλάς", το "Ο τόπος μας είναι κλειστός"
, τα "Παραπονεμένα λόγια", το "Μιλώ για τα παιδιά μου" και πολλά άλλα, γίνονται σύμβολα και μύθοι. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με τα μουσικά του έργα "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", Ο "Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους", "Ήλιος ο Πρώτος", "Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Οροπέδιο", "Θητεία και Μετανάστες" – σε ποίηση και στίχους Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχ. Κατσαρού, Ελευθερίου, Σκούρτη, Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του. 


Το 1976 συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του ΒΒC, Who Pays the Ferryman? και το μουσικό θέμα φτάνει στη κορυφή των αγγλικών charts, αποκτώντας διεθνή φήμη.

Το 1977 έρχονται «Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» βασισμένοι στο ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά ενώπιον 22.000 νέων σε στάδιο της Αθήνας υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Ο συνθέτης έκανε αλλεπάλληλα ταξίδια ανά τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες σε ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία καθώς και διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Αυστραλίας.

Τον Ιανουάριο του 1981 ενώνεται και στη ζωή με την τραγουδίστρια και συνεργάτιδά του Βασιλική Λαβίνα και γεννιέται η κόρη τους Ελένη.

Το 1994 παρουσιάζεται ένα από τα σημαντικότερα έργα του, η Λειτουργία του Ορφέα, που παρουσιάζεται στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

Ανάμεσα στα έργα που ακολουθούν εξέχουσα θέση κατέχουν και τα: Το έργο σκηνής, "Ανα-γέννηση-Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη", (μουσικό ταξίδι σε 4 ενότητες) παραγγελία του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών. Η όπερα "Ερωτόκριτος και Αρετή" λιμπρέτο του συνθέτη βασισμένο σε επιλογή στίχων από το ερωτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου Eρωτόκριτος της Κρητικής Αναγέννησης. Το κονσέρτο για πιάνο "Σχήματα σε κίνηση" (Shapes in Motion). Το "Τρίπτυχο" για φλάουτο έγχορδα και άρπα. Τα "Ευήλια τοπία" (φαντασία για σόλο φλάουτο). Οι "16 Πυρρίχιοι συμφωνικοί". κλπ

Αργά χθες, μετά τον θάνατο του συνθέτη, από την οικογένεια του Γιάννη Μαρκοπούλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».

Πηγές: el.wikipedia.org, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου