«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
'Ετσι, τα δύο θεσμικά βήματα του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι τα εξής:
- Θα συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με χώρες, πανεπιστήμια των οποίων ενδιαφέρονται να προχωρήσουν το εγχείρημα στην Ελλάδα.
- Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο.
Οταν έλθουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Απόσπασμα άρθρου του Δημήτρη Ευθυμάκη στο Protagon.gr
(...) Μόλις βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η ανόητη συνταγματική απαγόρευση που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωτοτυπία και το πρώτο τέτοιο πανεπιστήμιο λειτουργήσει με έλληνες και ξένους φοιτητές, όλα θα μπουν στην κανονική τους θέση. Ξάφνου, θα καταλάβουν όλοι ότι τσάμπα χύθηκαν στο χαρτί οι τόνοι μελάνης για κείμενα εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας, τσάμπα έγιναν τόσες εκατοντάδες διαδηλώσεις και πορείες, τσάμπα χάθηκε τόση φαιά ουσία για την διατύπωση περίπλοκων επιχειρημάτων εναντίον της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, τσάμπα τέλος πάντων όλος αυτός ο φοβερός και τρομερός αγώνας των «προοδευτικών» δυνάμεων του τόπου.
Η ίδια η πραγματικότητα θα τους αποδείξει ότι με την λειτουργία κάποιων μη-κρατικών πανεπιστημίων, ούτε η δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίζεται, ούτε το δικαίωμα των Ελληνοπαίδων στην μόρφωση ξεπουλιέται σε ιδιώτες, ούτε η παιδεία μας μετατρέπεται σε βορά των μηχανισμών του κέρδους. Όλα τούτα είναι σαχλαμάρες, υπαγορευμένες από καθηγητικά κατεστημένα που κονομάνε και δεν θέλουν ανταγωνισμό, από ξεπεσμένες συνδικαλιστικές φοιτητικές ηγεσίες που φαντασιώνονται ότι ζουν την περίοδο 1967-73 και παλαιολιθικών κομμάτων της Αριστεράς που σιχαίνονται κάθε βήμα της χώρας προς το μέλλον, διότι σε ένα τέτοιο μέλλον η επιρροή τους εξαϋλώνεται. Μόλις δουλέψει το πρώτο νέο πανεπιστήμιο, θα ενσωματωθεί τόσο φυσιολογικά με την σύγχρονη Ελλάδα, που θα θυμόμαστε τι ακούγαμε και θα μένουμε κατάπληκτοι από την τότε αφέλεια μας. (...)
Πηγές: Στοιχεία από ertnews.gr, kathimerini.gr, protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου