1 Αυγούστου 2023

Διακοπές στη Μεσόγειο με κάθε τίμημα;

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα και ιδίως τη Ρόδο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται: «είναι ακόμα αποδεκτή η μορφή μαζικού τουρισμού που υπάρχει εκεί, με τα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα all-inclusive πακέτα; Πόση αδιαφορία μπορεί να δείξει κανείς για τον τόπο όπου περνά τις διακοπές του; Πότε η απερισκεψία μετατρέπεται σε επικίνδυνη αλαζονεία;

Διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον δεν σημαίνει μονάχα ταξίδια με τρένο, αλλά και αλληλεπίδραση με τους ντόπιους κατοίκους. Τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».

Ταυτοχρόνως το γερμανικό μέσο θέτει και μία σειρά από ερωτήματα πολιτικής φύσης: «Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδίως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στη Ρόδο. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς και το γιατί δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση ο σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση αυξάνεται σημαντικά στην περιφέρεια. Όποιος μιλάει με ντόπιους αυτές τις μέρες, παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».

Τέλος, όσον αφορά τους κατοίκους των βόρειων κρατών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο, η FAZ σχολιάζει πως «εμείς που κοιτάμε τον νότο με λαχτάρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια των καιρών. Όχι υπό την έννοια του να γίνουμε στενόμυαλοι και να παραθερίζουμε μονάχα στη βροχερή Βαλτική Θάλασσα. Αλλά να μην κλείνουμε διακοπές στη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος». 

Πηγή: Deutsche Welle

Ηλιοθεραπεία και μπάνια στην παραλία Σεϊτάν Λιμάνια της Κρήτης

Και ένα απόσπασμα από άλλο σχετικό δημοσίευμα στη 
DW:

«Όχι πανικός», συνεχίζονται οι διακοπές στη Μεσόγειο

«Όχι πανικός» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Hamburger Abendblatt, που επισημαίνει: «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν αφανίζονται ως τουριστικοί προορισμοί, παρά την κλιματική αλλαγή. Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο ευχάριστες. Ας ληφθεί και αυτό υπόψη στα μελλοντικά σχέδια των διακοπών μας. Το ερώτημα, εάν σε αυτή την περίπτωση μπορούν και πρέπει να αναβληθούν οι 'μεγάλες διακοπές' από τις οποίες εξαρτώνται πολλοί γονείς με παιδιά σε σχολική ηλικία, πρέπει να απαντηθεί με παιδαγωγικά κριτήρια. Δεν χρειάζεται πανικός, ακόμη και σε εποχές κλιματικής αλλαγής. Το ερώτημα πότε και που θα κάνουμε διακοπές δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους και σίγουρα δεν απαντάται με απαγορεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου