Εδώ και πολύ καιρό, οι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν την αγορά. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που τις ευνοούν: υψηλές αποτιμήσεις, συχνά με λόγους τιμής προς κέρδη που ξεπερνούν κατά πολύ το 20, και υψηλό συντελεστή "beta" (που μετρά τη μεταβλητότητα - πάνω από 1,0 είναι μετοχή υψηλού beta). Για παράδειγμα, η μετοχή με τη μεγαλύτερη αποτίμηση, η Apple, έχει P/E 31 και beta 1,23. Η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia, η οποία επωφελείται από τις εξελίξεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, έχει P/E 118 και beta 1,75.
Το πρόβλημα με τις μετοχές υψηλής ανάπτυξης, και υψηλής μεταβλητότητας, είναι ότι μερικές φορές έχουν τρομακτικές εκρήξεις. Και όταν υποχωρούν, όπως το 2022, κατρακυλούν πραγματικά και δραματικά. Ο S&P 500 "βούτηξε" κατά 19,5% το 2022, και την ίδια περίοδο η Apple είχε μεγαλύτερες απώλειες (26%) και η Nvidia κατέρρευσε με πτώση 50%.
Φέτος, η μεταβλητότητα δεν είναι έντονη, ο δείκτης CBOE κυμαίνεται στο 15. Τον Μάρτιο σκαρφάλωσε προσωρινά στο 26 εν μέσω κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και δύο άλλων μικρότερων περιφερειακών τραπεζών. Έπειτα, υποχώρησε και πάλι.
Δεδομένων των παραπάνω, αξίζει να διαφοροποιείτε το χαρτοφυλάκιό σας και να μην επικεντρώνεστε σε ό,τι είναι "της μόδας" ανά περίοδο. Αξίζει να συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας μερικές μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας. Σύμφωνα με έκθεση του Nasdaq, "μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σε πολλούς επενδυτές, αλλά οι μετοχές που είναι λιγότερο ευμετάβλητες έχουν ιστορικά αποδώσει αντίστοιχες ή και καλύτερες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε προσαρμοσμένη στον κίνδυνο βάση, οι μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας έχουν αποδειχθεί καλύτερες επενδύσεις".
Αναλύοντας πιο διεξοδικά τις μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας, δύο διαχειριστές χαρτοφυλακίου στην MFS, ο James Fallon και ο Christopher Zani, διαπίστωσαν σε έρευνά τους ότι οι μετοχές αυτές αποδίδουν καλύτερα όταν οι αγορές είναι σε πτώση.
Όπως δείχνουν με την έρευνά τους, κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης (από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009), το λιγότερο ευμετάβλητο πεμπτημόριο του MSCI All Country World Index ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο πεμπτημόριο κατά περίπου 15%. Στην ύφεση του 2022 (από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο), το λιγότερο ευμετάβλητο τμήμα του δείκτη ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο κατά περίπου 8%.
Η ιστορία αντιστρέφεται όταν οι αγορές σημειώνουν κέρδη. Μετά την έναρξη της πανδημίας, η αγορά κινήθηκε ανοδικά. Από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, το πεμπτημόριο με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα υστέρησε κατά 30%. Η έρευνα των Fallon-Zani καταλήγει στο συμπέρασμα, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις των μετοχών χαμηλής μεταβλητότητας τα πηγαίνουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τις μετοχές με έντονη μεταβλητότητα. (...)
Ορισμένοι από τους κορυφαίους τίτλους χαμηλής μεταβλητότητας ανήκουν στους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας: Procter & Gamble, με ράλι 84% μέσα σε πέντε χρόνια, Hershey στο +113% και Nippon Telegraph and Telephone στο +27%, όταν ο S&P 500 καταγράφει +103% στην ίδια περίοδο. Δεν είναι τα συναρπαστικά ονόματα της αγοράς, αλλά είναι σταθερά. Και διαφοροποιήστε από τις κυρίαρχες τάσεις.
Πηγή: Capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου