Κάποτε κάποιοι επιστήμονες πίστευαν ότι το κοράκι έχει τη νοημοσύνη ενός επτάχρονου παιδιού.
Τώρα πια γνωρίζουμε ότι έχουμε υποεκτιμήσει δραματικά την ευφυΐα και το χιούμορ του.
Γιώργος Φραντζεσκάκης / Καθημερινή
Κάποτε πίστευα πως ήταν το γαϊδούρι το πιο παρεξηγημένο ζώο στην Ελλάδα. Τώρα όμως ξέρω ότι το πιο παρεξηγημένο ζώο στην Ελλάδα είναι το κοράκι. Επειδή είναι μαύρο. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος. Το μαύρο του πένθους. Το μαύρο της γρουσουζιάς. Το μαύρο της απόλυτης απουσίας φωτός, που κάνει τόσο μεγάλη αντίθεση με τη χρωματική πανδαισία της ελληνικής φύσης. (...)
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό παρακολουθώντας το πείραμα που μαγνητοσκόπησε πριν από πολύ καιρό το BBC, όπου ένα κοράκι –πολύ εύστοχα βαφτισμένο «007»– λύνει οκτώ διαφορετικά διαδοχικά προβλήματα για να φτάσει στον στόχο του και να απελευθερώσει μια λιχουδιά από ένα διάφανο κουτί. Οκτώ δύσκολα παζλ, χωρίς οδηγίες ή βοήθεια· ούτε καν την υπόδειξη για το ποιο είναι το πρώτο και ποιο το επόμενο.
Μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι το κοράκι έχει τη νοημοσύνη ενός επτάχρονου παιδιού και συγκρίνεται άμεσα με τα άλλα ευφυή πλάσματα που γνωρίζουμε, τα δελφίνια και τους χιμπατζήδες. Τώρα πιστεύουν ότι έχουμε υποεκτιμήσει δραματικά την ευφυΐα του. Όπως και την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει και είναι φανερή στις αποκαλυπτικές ιστορίες που έχουν διηγηθεί αλλά και καταγράψει εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν την τύχη να προξενήσουν το ενδιαφέρουν ενός από αυτά τα τρομερά πλάσματα, παντού στον κόσμο!
Στην Αγγλία, γνωρίζω ότι υπάρχουν εκτροφείς οικόσιτων κοράκων, αλλά δεν ξέρω αν τα πουλιά αυτά προορίζονται για κλουβιά, όπως οι παπαγάλοι, ή εάν προϋπόθεση για την κατοχή τους είναι να ζουν ελεύθερα. Όπως με όλα τα πουλιά, πιστεύω ότι η αιχμαλωσία τους σε ένα κλουβί είναι βάσανο αφόρητο, όσο κι αν «τα αγαπάνε» οι ιδιοκτήτες τους. (...)
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου