Της Ματίνας Χαρκοφτάκη / Capital.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)
«"Εκρηκτική αύξηση" κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας που όμως οφείλεται σε εξαγορές και όχι σε λειτουργική ανάπτυξη, μειωμένες συνολικές ταμειακές ροές αλλά με την εταιρεία να προβάλλει τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και μια πραγματικότητα πολύ μεγάλων συνολικών υποχρεώσεων πάνω από 7 δισεκ. ευρώ που, όμως, η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει επίσημα με ανακοίνωσή της ως "μύθο". Για τη United Group o λόγος, μητρική της ελληνικής Nova, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κυκλώνα δημοσιότητας αναφορικά με τα οικονομικά της δεδομένα. Με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, για προβληματική οικονομική κατάσταση και την εταιρεία να προχωρά σε ανακοινώσεις "διάψευσης"»...
Τα στοιχεία που εξασφάλισε το Capita.gr («εμπιστευτικές οικονομικές εκθέσεις του ομίλου United Group για την χρήση 2022 οι οποίες κοινοποιούνται μόνο σε επιλεγμένους επενδυτές και οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας») είναι, όπως αναφέρει, «αποκαλυπτικά της οικονομικής κατάστασης του ομίλου United Group –στον οποίο σημειωτέον διαθέτει πλειοψηφικό μερίδιο η BC Partners με επικεφαλής τον κ. Νίκο Σταθόπουλο- και της θυγατρικής της στην Ελλάδα NOVA που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, διαδικτύου και τηλεοπτικού περιεχομένου».
Η "αγορά" τζίρου και λειτουργικών κερδών
«Η United Group-NOVA έχει κάνει λόγο σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για "εκρηκτική αύξηση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας" του ομίλου τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερεται "τα έσοδα της United Group εκτοξεύτηκαν από 742 εκατ. ευρώ το 2019 σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ το 2022 και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν από 316 εκατ. ευρώ το 2019 σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το 2022".
Τα παραπάνω νούμερα είναι αληθή. Δεν λένε, όμως, όλη την αλήθεια. Η πραγματικά σημαντική άνοδος σε έσοδα και λειτουργικά κέρδη, όπως προκύπτει από τις οικονομικές εκθέσεις του ομίλου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον χορό εξαγορών στον οποίο έχει επιδοθεί ο όμιλος τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην απόκτηση της Wind Ελλάς και της Optima Telekom στην Κροατία που συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας. Με άλλα λόγια η αύξηση του μεγέθους έγινε κατ' ελάχιστον με λειτουργική ανάπτυξη και κατά μείζονα λόγο με εξαγορές άλλων εταιρειών, με τα έσοδα και τα κέρδη τους.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από τη σύγκριση των μεγεθών του 2021 έναντι του 2022, στις αρχές του οποίου ολοκληρώθηκαν οι δύο εξαγορές (Ιανουάριο της Wind και Φεβρουάριο της Optima Telekom). Ειδικότερα, το 2022 τα έσοδα της United ανήλθαν σε 2,616 δισ. ευρώ από 1,894 ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 38% ενώ το EBITDAal (είναι το EBITDA μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες) διαμορφώθηκε σε 919 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 696 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένο κατά 32%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της JP Morgan, η οργανική ανάπτυξη εσόδων και EBITDAal ήταν σε ετήσια βάση μόλις 3% και 4,6% αντίστοιχα.
Με απλά λόγια, ο όμιλος στην πραγματικότητα "αγόρασε" με δανεισμό ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου και των λειτουργικών του κερδών. Θυμίζουμε ότι για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Wind Ελλάς, ο όμιλος προχώρησε στην έκδοση δύο ομολόγων συνολικής αξίας 980 εκατ. ευρώ (όσο δηλαδή το τίμημα για την απόκτηση της Wind). Το ένα ομόλογο είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο λήξεως του 2030 και το άλλο είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο λήξεως 2029.
Σε ό,τι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, από τα επίσημα στοιχεία της JP Morgan προκύπτει ότι η United εμφάνισε διεύρυνση ζημιών το 2022, οι οποίες έκλεισαν στα 227,03 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 103,351 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν». (...)
Διαβάστε τη συνέχεια και ολόκληρο το δημοσίευμα στο:
Μύθοι και αλήθειες για τη United Group- Nova – Οι εμπιστευτικές οικονομικές... (capital.gr)
Δήλωση εκπροσώπου United Group
«Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του Capital.gr εκπρόσωπος του United Group δήλωσε:
"Η United Group σημειώνει μια ισχυρή ανάπτυξη στα έσοδα και την κερδοφορία, η οποία μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των λειτουργικών ταμειακών ροών μας. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα λειτουργικά μας κέρδη αυξήθηκαν κατά 10% με όλα τα προσφάτως αποκτηθέντα περιουσιακά μας στοιχεία να έχουν ιδιαίτερα καλή απόδοση. Η Vivacom Bulgaria αύξησε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 18%, η Nova Greece κατά 13% και η Telemach Croatia κατά 12%. Ταυτόχρονα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου μας αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο της πώλησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, εξοφλήσαμε πλήρως τα ομόλογα του 2024 και 2025 και εν μέρει τις ανανεούμενες πιστωτικές μας γραμμές στις 25 Αυγούστου. Η αποπληρωμή ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μειώνει το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος μας στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ καθιστώντας την επόμενη λήξη του χρέους μας σε περισσότερα από δύο χρόνια από σήμερα"».
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου