Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, κάνοντας μια παύση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων και δίδοντας μια ανάσα στις οικονομίες που «λυγίζουν» από το υψηλό κόστος δανεισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα μεγάλα χρέη.
Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδρίασαν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και αποφάσισαν να πατήσουν «φρένο» έπειτα από δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες αποφάσιζαν αύξηση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.
Οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει «υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αν και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει χάρη και στην κάμψη της ζήτησης. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να οδηγηθεί κοντά στον στόχο του 2% εγκαίρως. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη». Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ακόμη ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να στηρίξουν την αποκλιμάκωση των τιμών.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε, αλλά παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ενώ οι τιμές ενέργειας, σε ετήσια βάση, υποχώρησαν. Χτύπησε δε καμπανάκι για το οικονομικό κλίμα λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.
Εύσημα στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά», έχει επιδείξει «εντυπωσιακή ανάκαμψη» είπε η κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι ένα success story, αλλά μένει πολλή δουλειά να γίνει.
Πηγές: Πληροφορίες από naftemporiki.gr και capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου