3 Οκτωβρίου 2023

Αύξηση φορολογικών συντελεστών ή πάταξη φοροδιαφυγής;

Αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή 
πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής; Το πρώτο, παρά τις όποιες αντιδράσεις, είναι εύκολο αλλά αναποτελεσματικό. Το δεύτερο, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία στη χώρα μας, είναι απλά ανέφικτο!  

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όμως αμέσως έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαψεύσει ότι υπάρχουν σχετικές σκέψεις, ενώ ο κ. Θεοχάρης κατέφυγε στη γνωστή δικαιολογία για δηλώσεις που δεν έγιναν πλήρως κατανοητές


"Το 67% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Μάλιστα το 55% δεν βγάζει, κατά δήλωση του, περισσότερα από πέντε χιλιάρικα. Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι τη βγάζουν με πέντε-έξι κατοστάρικα το μήνα. Οι ταξιτζήδες με ακόμη λιγότερα. Και κάπως έτσι αντιλαμβάνεσαι γιατί το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι λίγο πάνω από τα δώδεκα χιλιάρικα, αλλά η κατανάλωση υπερβαίνει τα δεκαεπτά." Αυτά γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης σε άρθρο του στο Protagon.gr και μεταξύ άλλων προσθέτει:

"Ολοι αυτοί που κρύβουν εισοδήματα, δηλαδή κλέβουν την Εφορία και κατ' επέκταση τους συμπολίτες τους, συχνά γίνονται και δικαιούχοι επιδοματικών παροχών. Και έτσι, αντί οι ενισχύσεις να είναι μεγαλύτερες και να καταλήγουν σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, πηγαίνουν ως έξτρα εισόδημα στις τσέπες των φοροφυγάδων. Και ύστερα απορούμε, απλοϊκά και αφελώς, πώς γίνεται να βρίσκονται τόσοι άνθρωποι στα όρια της φτώχειας, αλλά τα μαγαζιά να γεμίζουν, μαζί με τους προορισμούς του τριημέρου. Βλέπουμε μπροστά μας το πάρτι της φοροδιαφυγής και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Είναι λίγο σουρεαλιστικό, δεν συμφωνείτε;" (...)

Μια άλλη άποψη:



Λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο in.gr, αναφερόμενος στη διαμάχη μεταξύ των κομμάτων στο θέμα της φορολογίας, έλεγε: 

«Θα προτιμούσα η διαμάχη να ήταν σε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε άλλο τους φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή. Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια»...

Η πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής "είναι μια προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση" τόνιζε ο διοικητής της ΤτΕ που παρατηρούσε ότι "σήμερα φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα, πρέπει να σταματήσει αυτό"...

Για την καταπολέμηση του φαινομένου πρότεινε αποδείξεις. "Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αναγνώριση ηλεκτρονικών αποδείξεων. Κίνητρα, έκπτωση. Ο άλλος για να έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη ηλεκτρονική όμως, από τον ελεύθερο επαγγελματία, στο χώρο της οικοδομής, στο χώρο της Υγείας, οπουδήποτε, τι σημαίνει αυτό; Απόδειξη. Ηλεκτρονική απόδειξη. Πληρωμή με POS, με μηχάνημα"
 τόνιζε.

Πηγές: Με στοιχεία από Protagon.gr in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου