Λιγότερο από τέσσερις µήνες µετά τις εθνικές εκλογές και τη σαρωτική επικράτηση της Ν.∆., η σηµερινή αναµέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση θα ήταν υπό άλλες συνθήκες µια διαδικασία µε υψηλό ενδιαφέρον µόνο για όσους διεκδικούν την εκλογή ή επανεκλογή τους στις περιφέρειες και στους δήµους της χώρας.
Oμως, το «δύσκολο» καλοκαίρι που πέρασε η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και εν συνεχεία των πλημμυρών στη Θεσσαλία, αλλά και οι ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία, έχουν μεταβάλει τα δεδομένα: Τα εκλογικά αποτελέσματα, κατά κύριο λόγο στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, θα αποτελέσουν μια πραγματική – πανελλαδική «δημοσκόπηση» για τη δυναμική των κομμάτων στο νέο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν τη μάχη για τη σαφώς κρισιμότερη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Στη Ν.Δ., στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προσδιορίσει τα «κλειδιά» που θα καθορίσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης, αλλά και τον πήχυ για κάθε κόμμα προκειμένου να κριθεί ο βαθμός επιτυχίας στην κάλπη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως στόχο το «13 στις 13 περιφέρειες» και την Κουμουνδούρου και τη Χαρ. Τρικούπη να εστιάζουν στη μεταξύ τους μάχη για το προβάδισμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από τις 07:00 το πρωί και έως τις 19:00 οι εκλογείς προκειμένου να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές του τόπου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες. Τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 δήμων της χώρας διεκδικούν συνολικά 1.222 συνδυασμοί, ενώ για τις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί. Στους δήμους και στις περιφέρειες που κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο οι εκλογές θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή με αντιπάλους τους δύο πρώτους σε εκλογική δύναμη υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.
Οι πέντε παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Στα κομματικά επιτελεία συνομολογείται πως το εκλογικό αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου η ψήφος είναι περισσότερο πολιτική, θα κριθεί:
• Από το κόστος που έχει εισπράξει η Ν.Δ. εξαιτίας των ακραίων φαινομένων του καλοκαιριού, τόσο συνολικά, σε σχέση με την αξιολόγηση των πολιτών για τον βαθμό ανταπόκρισης της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, όσο και ειδικότερα στις περιοχές που επλήγησαν, δηλαδή τη Θεσσαλία, τη Θράκη και το Νότιο Αιγαίο.
• Από τον αντίκτυπο των εσωτερικών «φιλοδοξιών» στο κυβερνών κόμμα, που είχαν ως αποτέλεσμα σε τέσσερις περιφέρειες οι υποψήφιοι με το χρίσμα της Ν.Δ. να βρίσκονται αντιμέτωποι με «γαλάζιους αντάρτες».
• Από τη δυναμική της αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη, σε συνδυασμό με τους ήδη καταγεγραμμένους εσωκομματικούς κραδασμούς που αυτή επέφερε. Με άλλα λόγια, μένει να αποδειχθεί εάν ο κ. Κασσελάκης «ανοίγει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα ακροατήρια ή τον οδηγεί σε περαιτέρω καθοδική πορεία, αλλά και πόσο αποδίδει η κριτική που ήδη άρχισε να του ασκείται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
• Από το πόσο θα δικαιωθεί η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια άτυπη αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «γήπεδο» της Κεντροαριστεράς, επιλέγοντας το ΠΑΣΟΚ να έχει τους δικούς του υποψηφίους στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
• Από το πόσο μεγάλη θα είναι και εις βάρος ποιου η αποχή και πόσο «χαλαρή» θα είναι η σημερινή ψήφος με δεδομένο ότι το αποτύπωμα των εθνικών εκλογών είναι ακόμη νωπό.
Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου