1 Νοεμβρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 1.11.2023

"Έτσι γίνεται, πρώτα σε ψηφίζουν και μετά τους φορολογείς" φαίνεται να λέει ο 
Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Όχι όπως ο Κατρούγκαλος που λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Μαϊου μίλησε για φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη.

Το σύντομο ρεπορτάζ: 
«Θεσπίζεται κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Στην αρχή της εισήγησης του χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την φοροδιαφυγή τονίζοντας ότι «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό.»
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Σήμερα ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και σε 10.920 ευρώ ετησίως (780×14). Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Μαϊου 2023 ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε αναφέρει για τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα». Αυτό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυρθεί ο Κατρούγκαλος από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου