Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των επιλογών στην ομάδα των χωρών που επέστρεψαν στην μετριοπάθεια μετά από μια βόλτα στην άγρια πλευρά.
Κατά την παραδοσιακή αξιολόγηση του το περιοδικό Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως κορυφαία χώρα από τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023, μια χρονιά που το έγκυρο περιοδικό χαρακτηρίσε ως δύσκολη, με πολεμικές συρράξεις, άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων και περιορισμό των ελευθεριών από ισχυρούς ηγέτες.
Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός και να κερδίσει ακόμα τις εκλογές. Με τον μισό κόσμο να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Economist ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο X (twitter): «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον Economist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας».A few years ago, who would have expected that Greece would be named@TheEconomist’s country of the year? Yet this is exactly what has happened. A recognition of the Greek people’s efforts, our continuing reforms and our country’s progress.
Στη δεύτερη θέση o Economist κατατάσσει την Πολωνία, η οποία άντεξε το σοκ του πολέμου της διπλανής πόρτας, συνέχισε να φιλοξενεί σχεδόν 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες και, για να αποτρέψει τη Ρωσία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες σε ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ. Τον Οκτώβριο οι πολίτες της χώρας έδιωξαν από την κυβερνηση το λαϊκιστικό-εθνικιστικό κόμμα και έφεραν στην εξουσία μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Η Βραζιλία βρέθηκε στην τρίτη θέση όρκισε έναν κεντροαριστερό πρόεδρο, τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά από τέσσερα χρόνια ψευδούς λαϊκισμού υπό τον Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος διέδιδε διχαστικές θεωρίες συνωμοσίας, υποστήριζε τους αγρότες που έκοβαν τα τροπικά δάση, αρνιόταν να αποδεχτεί την εκλογική ήττα και ενθάρρυνε τους οπαδούς του να επιχειρήσουν μια εξέγερση.
Οι συντάκτες του περιοδικού επισημαίνουν ότι αν ήταν να βραβεύσουν την ανθεκτικότητα των απλών ανθρώπων απέναντι στη φρίκη, θα υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι, από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στην σκληρή σύγκρουσή τους μέχρι τους Σουδανούς που φεύγουν καθώς η χώρα τους καταρρέει.
Αναζήτησαν στο ζοφερό τοπίο που αφήνει πίσω το 2023 την χώρα που έχει βελτιωθεί περισσότερο.
Σχετική ανάρτηση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου