4 Ιουνίου 2024

Το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη

Σφοδρή αντιπαράθεση στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παρουσίαση από τον Στέφανο Κασσελάκη του «πόθεν έσχες» του.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των περιουσιακών του στοιχείων για το 2023:
Το συνολικό του εισόδημα ανήλθε σε 2,067 εκατ. δολάρια.
Η συμμετοχή του σε εταιρείες υπολογίζεται σε 727,4 χιλ δολάρια.
Οι μετοχές και τα μερίδια σε επενδυτικά προϊόντα εκτιμώνται σε 3,04 εκατ. δολάρια.
Οι καταθέσεις του ανέρχονται μόλις σε 21,8 χιλ. δολάρια.
Οι δανειακές του υποχρεώσεις και λοιπές οφειλές ανέρχονται σε 1,83 εκατ. δολάρια.
Στην παρουσίαση συμπεριέλαβε τρία ακίνητα, αξίας 2,025 χιλ. δολαρίων και 423,4 χιλ. ευρώ. Επίσης και δυο αυτοκίνητα αθροιστικής αξίας 351,4 χιλ. δολαρίων.

«Εγώ ήμουν επιχειρηματίας στην Αμερική. Με τον ιδρώτα μου βγήκαν αυτά τα χρήματα και με τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έφερνα. Μόνο το 2022 έβγαλα 49,8 εκατομμύρια ΚΕΡΔΟΣ για τους επενδυτές μου» είπε.

Παρέπεμψε στο μέλλον για τη δημοσιοποίηση του τρόπου απόκτησης των εισοδημάτων του, δηλαδή για το «πόθεν», αφήνοντας αιχμές για τον πρωθυπουργό.

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε με το μονοσέλιδο excel που παρουσίασε πως παραβίασε τη νομοθεσία, αφού συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: «Μετά το σημερινό σόου γεννώνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;».


Εισοδήματα και δάνεια χωρίς «πόθεν»

Από τη Θεσσαλονίκη με ένα wall paper με φόντο τον Θερμαϊκό ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μέσω ενός μονοσέλιδου excel την περιουσιακή του κατάσταση για το 2023, προκαλώντας πολλές συζητήσεις. «Και το τελευταίο μου δολάριο είναι φορολογημένο γιατί στην Αμερική αν φοροδιαφεύγεις πας φυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αφορούν και τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Πριν το excel προβληθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας κατασκεύασε για μένα την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν κόπιασε ποτέ. Που του ήρθαν όλα εύκολα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να με καταστήσουν ανώδυνο αντίπαλο απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που πραγματικά δεν κόπιασε ποτέ, που είναι ζάμπλουτος και που τα βρήκε όλα έτοιμα».

Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα δεν αποτυπώνει το «πόθεν» αλλά στοιχεία για εισοδήματα, οφέλη και συμμετοχές σε εταιρείες και επενδυτικά προϊόντα. Οπως καταγράφεται, το καθαρό του εισόδημα (από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ.) ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα από ακίνητα της τάξης των 71,3 χιλ. δολαρίων. Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα UBS, JPMorgan Chase Bank, Eurobank, Chase (συζύγου), Regions Bank (συζύγου) ανέρχονται συνολικά σε μόλις 20,1 χιλιάδες ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στη φόρμα που δημοσιοποίησε την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρεία Pura Vita E.E. Οπως διευκρίνισε στην ομιλία του, η αλλοδαπή εταιρεία (αναφερόμενος στην Osios) μεταβιβάστηκε το 2024 μόλις πληροφορήθηκε πως δεν του επιτρέπει ο νόμος –ως αρχηγός κόμματος– να την κατέχει. Επίσης, έχει συμμετοχή στην Tiptree Marine με κεφάλαιο 211 χιλ. δολαρίων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες στην ομιλία του για τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις που έχει κάνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, οι δανειακές του υποχρεώσεις και οφειλές ανέρχονται σε 1,69 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα (1,64 εκατ. δολάρια), πιστωτικές κάρτες του ίδιου και του συζύγου, αλλά και φοιτητικό δάνειο του κ. Μακμπέθ αξίας 149 χιλ. δολαρίων. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να κατέχει επενδυτικά προϊόντα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στην UBS και μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες (NYSE) της Interactive Brokers.

Οσον αφορά τα ακίνητά του, τρία τον αριθμό, είναι: η κατοικία του στις ΗΠΑ που αγόρασε το 2022, επιφάνειας 358,14 τ.μ. με οικόπεδο αξίας 2,025 εκατ. δολαρίων, το διώροφο σπίτι του στις Σπέτσες (287,8 τ.μ. + 467 τ.μ. οικόπεδο που απέκτησε μέσω γονικής παροχής) αξίας 313.414 ευρώ και στην Αθήνα ένα διαμέρισμα 105,75 τ.μ. που αγόρασε το 2008 και αποτιμάται στα 100.033 ευρώ. Προφανώς τα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τη νεοαποκτηθείσα κατοικία μέσα στο 2024 στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δύο αυτοκίνητα αξίας 101.458 δολαρίων και 250.000 δολαρίων που αγόρασε το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.

Αυτό που επιχείρησε να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο τέλος της ομιλίας του αλλά και μέσω βίντεο που ανήρτησε στα social media, είναι να κάνει μια σύγκριση των δικών του περιουσιακών στοιχείων με του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό, όπως βρίσκω τρόπο να σας παρουσιάσω τα εισοδήματά μου για το 2023, να παρουσιάσει και εκείνος τα δικά του τώρα πριν από τις ευρωεκλογές. Ζητώ από το γραφείο του να απαντήσει στο excel που στέλνει τώρα το γραφείο μου σε εκείνον για να περάσει και εκείνος τα δικά του στοιχεία για το 2023 και να τα δημοσιοποιήσει. Πριν τις ευρωεκλογές. Να ξέρουμε πόσα ακόμα ακίνητα προστέθηκαν στη “μονόπολη” των ακινήτων του».

Υποσχέθηκε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο νόμος για το «πόθεν έσχες» θα αλλάξει. «Οποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόθεν της περιουσίας του δεν θα έχει θέση στην πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου