20 Ιουνίου 2024

Έκλεισε η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar

Η Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar, ηγετική δύναμη στην καθαρή ενέργεια των ΗΑΕ, ανακοίνωσε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και λοιπούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με την πρόθεση να αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας και τελικό στόχο να φθάσει το 100%.

Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει το 36,59% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που κατέχει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και των μετοχών που ελέγχουν μέτοχοι και στελέχη της εταιρείας ούτως ώστε στο κλείσιμο της συναλλαγής η Masdar να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τιμή προσδιορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε πρόσφατα το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμη ενέργεια ύψους 6GW έως το 2030. Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Masdar είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας «Abu Dhabi Future Energy Company PJSC - Masdar». Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Εξ' αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

«Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλον τον κόσμο», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η Α.Ε. Σουλτάνος Δρ. Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και Πρόεδρος της COP28, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, μεταξύ άλλωνδήλωσε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar».

Ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η συμφωνία μας με την Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».

Πηγές: naftemporiki.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου