26 Ιουνίου 2024

Ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν... παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Ασάνζ.

Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η αποφυλάκιση του Ασάνζ θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος μιας πολυετούς δικαστικής περιπέτειας, η οποία αναδείχθηκε σε ζήτημα παγκόσμιας σημασίας και είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί από τους υποστηρικτές του «πρωτεργάτης» της ελευθερίας του Τύπου και από τους επικριτές του ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του WikiLeaks:

WikiLeaks @wikileaks
JULIAN ASSANGE IS FREE 
Julian Assange is free. He left Belmarsh maximum security prison on the morning of 24 June, after having spent 1901 days there. He was granted bail by the High Court in London and was released at Stansted airport during the afternoon, where he boarded a plane and departed the UK. 
This is the result of a global campaign that spanned grass-roots organisers, press freedom campaigners, legislators and leaders from across the political spectrum, all the way to the United Nations. This created the space for a long period of negotiations with the US Department of Justice, leading to a deal that has not yet been formally finalised. We will provide more information as soon as possible. 
After more than five years in a 2x3 metre cell, isolated 23 hours a day, he will soon reunite with his wife Stella Assange, and their children, who have only known their father from behind bars. 
WikiLeaks published groundbreaking stories of government corruption and human rights abuses, holding the powerful accountable for their actions. As editor-in-chief, Julian paid severely for these principles, and for the people's right to know. 
As he returns to Australia, we thank all who stood by us, fought for us, and remained utterly committed in the fight for his freedom. 
Julian's freedom is our freedom.

Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος. Έφυγε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh το πρωί της 24ης Ιουνίου, αφού πέρασε 1901 ημέρες εκεί. Του επιβλήθηκε εγγύηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ το απόγευμα, όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας εκστρατείας που κάλυψε τους οργανωτές της βάσης, τους αγωνιστές για την ελευθερία του Τύπου, τους νομοθέτες και τους ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα, μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό δημιούργησε τον χώρο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που οδήγησε σε μια συμφωνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα. Θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό. 
Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα, σύντομα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό του Στέλλα Ασάνζ και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα. 
Το WikiLeaks δημοσίευσε πρωτοποριακές ιστορίες κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρώντας τους ισχυρούς υπεύθυνους για τις πράξεις τους. Ως αρχισυντάκτης, ο Τζούλιαν πλήρωσε σκληρά για αυτές τις αρχές και για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει. 
Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του. 
Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας.

 Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ;

Ο Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 στο Τάουνσβιλ της αυστραλιανής πολιτείας του Κουίνσλαντ και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τους υπολογιστές από μικρή ηλικία. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 θεωρείτο ως ένας από τους πιο επιτυχημένους χάκερ της Αυστραλίας. Το 1995, ωστόσο, δήλωσε ένοχος για δραστηριότητα «χακαρίσματος» και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Λίγο πριν από την ηλικία των 30, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για να σπουδάσει Μαθηματικά και Φυσική.

Το 2006, ο Ασάνζ ίδρυσε το WikiLeaks, έναν οργανισμό που έδινε στη δημοσιότητα υλικό που είχε διαρρεύσει. Ηταν, όμως, το 2010 που ο 52χρονος Αυστραλός απέκτησε παγκόσμια φήμη, καθώς είχε δημοσιεύσει μια σειρά από πληροφορίες που διέρρευσαν από την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην στρατιώτη των ΗΠΑ.

Μεταξύ των αρχείων, υπήρχε και ένα βίντεο από την επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη το 2007 με ένα ελικόπτερο Apache. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε ποινική έρευνα και η Μάνινγκ εντέλει καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τις διαρροές, παρόλο που αργότερα η ποινή της μειώθηκε.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2010 το WikiLeaks δημοσιοποίησε περισσότερα από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ (κάποια εκ των οποίων δημοσιεύτηκαν από τον Guardian).

Το 2016, ο Ασάνζ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το WikiLeaks είχε φέρει στο φως e-mails από στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εκείνου του έτους. Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ είπαν ότι τα εν λόγω mails εκλάπησαν από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και αποτέλεσαν μέρος μιας προσπάθειας παρέμβασης στις εκλογές εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο Ασάνζ θεωρείται από πολλούς ανά τον κόσμο ως ο ήρωας που έφερε στο φως τα αδικήματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά η φήμη του έχει παράλληλα αμαυρωθεί από κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr , x.com/wikileaks

Σχετικές αναρτήσεις:
28 Νοεμβρίου 2020
Cablegate: 10 χρόνια από τις διαρροές της Wikileaks
12 Απριλίου 2019
Ο Τζούλιαν Ασάνζ στα χέρια της δικαιοσύνης
3 Σεπτεμβρίου 2018
Wikileaks: Η ΠΓΔΜ θα δεχόταν από το 2008 το «Βόρεια Μακεδονία»
16 Οκτωβρίου 2016
WikiLeaks: Στη δημοσιότητα ομιλίες της Κλίντον για τη Goldman Sachs
2 Απριλίου 2016
Αντιδράσεις στις αποκαλύψεις των Wikileaks για τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου
5 Φεβρουαρίου 2016
ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ
19 Αυγούστου 2012
WikiLeaks: Τέλος στο κυνήγι "μαγισσών"
17 Αυγούστου 2012
Διπλωματικό “θρίλερ” με την υπόθεση του “κυρίου WikiLeaks”
3 Μαΐου 2012
Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 12ο
9 Απριλίου 2012
Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 10ο
7 Απριλίου 2012
Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 9ο
5 Απριλίου 2012
Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 8ο
31 Μαρτίου 2012
Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 7ο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου