10 Ιουνίου 2024

Έκπληξη στις ευρωεκλογές στην Κύπρο: Εκλέγεται ο Youtuber Φειδίας

Ο μεγάλος νικητής στην Κύπρο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο νεαρός Φειδίας Παναγιώτου. O 24χρονος και χωρίς ακαδημαϊκές περγαμηνές youtuber, ο οποίος ως υποψήφιος δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική, κατάφερε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με μικρή διαφορά από τα δυο πρώτα κόμματα, με 
μοναδικό του όπλο τα social media. 

«Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται κάποιος ανεξάρτητος χωρίς να έχει πίσω του τη παραμικρή σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά έχοντας σαν μόνο του όπλο τα social media και τίποτα άλλο», ανέφερε χθες εμφανώς συγκινημένος μετά τα exit polls ο ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου. «Το σημερινό γεγονός κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανακί που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα» πρόσθεσε.

«Οι χιλιάδες ψηφοφόροι που στέλνουν στο Ευρωκοινοβούλιο έναν ουρανοκατέβατο νεαρό, τον Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έκανε μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς να εκφράζει θέσεις για οποιοδήποτε ζήτημα, δεν είναι μόνο "εκδικητική ψήφος". Γιατί αυτό θα σήμαινε πως απλώς βάζουν οι πολίτες μια τιμωρία στα κόμματα, που όταν εκτελεστεί θα συγχωρεθούν (οι τιμωρημένοι) και θα ανακληθεί και η απαξίωση...» επισημαίνει ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Άριστος Μιχαηλίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

Επίσης, την αντίδραση του εκλογικού σώματος σε απολίτικες μορφές περιγράφει στο philenews podcast ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης, χαρακτηρίζοντας τον Φειδία Παναγιώτου «Ως σύμπτωμα της κατάστασης του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, το οποίο λειτουργεί λανθασμένα και με πολλές παθογένειες».


Ο συνδυασμός της δυναμικής των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) με ένα μήνυμα που μπορεί να πείσει, φαίνεται να ήταν σημαντική παράμετρος της πρωτοφανούς εκλογικής επιτυχίας του Φειδία Παναγιώτου στις ευρωεκλογές, ανέφερε η Χριστιάνα Καραγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Η κ. Καραγιάννη, μιλώντας σχετικά με το αποτύπωμα που μπορεί να έχει η χρήση των ΜΚΔ στη δημόσια σφαίρα και στην πολιτική ζωή, υπογράμμισε τις δυνατότητες που δημιουργούν αυτά ως εργαλείο προβολής πολιτικών προσώπων και παρουσίασης θέσεων, καθώς και ως εργαλείο για πιο άμεση επαφή και επικοινωνία με το κοινό στο οποίο κάποιος απευθύνεται. Επεσήμανε, βέβαια, ότι από μόνη της η παρουσία κάποιου στα ΜΚΔ δεν μπορεί να εξασφαλίσει επιτυχία σε μια εκλογική μάχη.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Κύπρο:
Δημοκρατικός Συναγερμός 24,78% 2 έδρες
ΑΚΕΛ 21,49% 1 έδρα
Παναγιώτου Φειδίας 19,36% 
1 έδρα
Ε.ΛΑ.Μ. 11,19% 
1 έδρα
Δημοκρατικό Κόμμα 9,72% 
1 έδρα

Είναι πλέον εμφανής η εδραίωση μιας απολίτικης προσέγγισης από πλευράς της κοινωνίας.

Πηγή: Philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου