8 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Ξεκινούν τα μετεκλογικά παζάρια

Η Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά: Η νίκη της Αριστεράς και ο «γρίφος» της νέας κυβέρνησης. 

(upd) Με τους δύο στους τρεις (66,6%) Γάλλους να προσέρχονται χθες, Κυριακή, στις κάλπες και με τις δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται παταγωδώς, η Γαλλία εισέρχεται από σήμερα στην φάση της αναζήτησης ενός κυβερνητικού σχήματος που, ει δυνατόν, να έχει την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 577 μελών της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Όσο για την νέα Εθνοσυνέλευση εμφανίζεται να έχει τέσσερις βασικούς πολιτικούς σχηματισμούς, εντός των οποίων όμως λειτουργούν ετερόκλητες συχνά συνιστώσες. Αναλυτικότερα και με βάση τα τελικά αποτελέσματα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς εξέλεξε 182 βουλευτές, η προεδρική παράταξη του Μακρόν 168 βουλευτές, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν 143 βουλευτές και οι Ρεπουμπλικάνοι 68 βουλευτές. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 14 ανεξάρτητοι βουλευτές προσκείμενοι στην δεξιά, 13 προσκείμενοι στην αριστερά, 6 κεντρώοι και 5 βουλευτές περιφερειακών συμφερόντων. Σε ό,τι αφορά το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έχει 75 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα 65 βουλευτές, οι Οικολόγοι 33 βουλευτές και το Κομμουνιστικό Κόμμα 9 βουλευτές. Στην κυβερνώσα παράταξη, το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» διαθέτει 99 βουλευτές, ενώ οι δύο κεντροδεξιές συνιστώσες του έχουν 59 βουλευτές.

Αν, όπως συνέβη στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, όλες οι ανωτέρω πολιτικές οντότητες αποφασίσουν να έχουν και ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες, τότε η μεγαλύτερη σε αριθμό βουλευτών πολιτική ομάδα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα είναι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 126 βουλευτές, που όμως είναι και το μόνο κόμμα που χωρίς αμφιβολία θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση. Πέραν αυτού όλοι οι άλλοι πολιτικοί χώροι της Γαλλίας βρίσκονται σε φάση διαβουλεύσεων.

Νωρίτερα γράφαμε:

Μετά από μια διπλή εκλογική αναμέτρηση σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ανατροπή δεδομένων μέσα σε λίγες ημέρες και τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και δεκαετίες, η Γαλλία εισέρχεται από σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά, με το πολιτικό σύστημα της χώρας να καλείται να βρει λύση ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία, καθώς κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία.

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν την πρωτιά, το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά τελικώς ήρθε τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της εκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το κεντρώο μπλοκ ENSEMBLE που πρόσκειται στον πρόεδρο Μακρόν.

Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα οδηγήσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση» με έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας προφανής αντικαταστάτης του. Ο επικεφαλής της νικήτριας αριστερής συμμαχίας Ζαν Λικ Μελανσόν είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με εχθρούς ακόμη και εντός του συνασπισμού του.

Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανάλυσή του για το αποτέλεσμα, επικεντρωμένη αρχικά στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε την πανωλεθρία μεν, όμως η συνέχεια αναγγέλλεται περίπλοκη – στο εσωτερικό, στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό, καθώς και σε διεθνές επίπεδο.


Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ξεκινούν τα μετεκλογικά παζάρια για τον σχηματισμό νέας -ίσως απίθανης- πλειοψηφίας

Από την έκπληξη, στην ώρα της διαπραγμάτευσης: η γαλλική πολιτική τάξη ξεκινά σήμερα συνομιλίες για να σχηματιστεί νέα, εκ πρώτης όψεως απίθανη πλειοψηφία και να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν Εθνοσυνέλευση κομμένη στα τρία.

Η άκρα δεξιά, που αδημονούσε να στεφθεί νικήτρια, δεν θα είναι παρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, χάρη στο «front républicain», το δημοκρατικό μέτωπο, που σχηματίστηκε από την αριστερά και το κέντρο μεταξύ των δυο γύρων για να της στερήσει την εξουσία, παρά την θεαματική ενίσχυσή της (135 ως 145 έδρες).

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με νικήτρια εύθραυστη συμμαχία της αριστεράς που θα κληθεί να ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις για την ενότητά της, και με την παράταξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακουφισμένη που κατατάχθηκε δεύτερη μεν, αλλά χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει μόνη, η Γαλλία ξυπνά σήμερα σε πολιτική ατμόσφαιρα τόσο άνευ προηγουμένου, όσο και γεμάτη αβεβαιότητες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front populaire, NFP) διέψευσε πανηγυρικά τα προγνωστικά κι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, θα καταλάβει 177 ως 198 έδρες, μπροστά από τους μακρονιστές. Αν και βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες), η συμμαχία της αριστεράς γνωρίζει πως πλέον κανένας πολιτικός υπολογισμός δεν βγαίνει χωρίς αυτήν. 


Ωστόσο το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, LFI, ριζοσπαστική αριστερά) είναι ταυτόσημο με εντάσεις, κι ο χαρισματικός όσο και προκλητικός ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν απωθεί τους κεντρώους - κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Από την άλλη, η προεδρική παράταξη αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κάτι που δεν προέβλεπε κανένας μετά τον πρώτο γύρο (152 ως 169 έδρες). Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επέλεξε ως τώρα να μην πάρει τον λόγο, θα περιμένει να μάθει τη «σύνθεση» της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού αποφασίσει ποιον θα καλέσει να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, γνωστοποίησε χθες βράδυ το Ελιζέ.

Όσο για τον RN (Rassemblement national - Εθνικός Συναγερμός), σημείωσε όσο ποτέ άνοδο της ισχύος του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, παρότι τερμάτισε τρίτο, πολύ μακριά από την σχετική πλειοψηφία που περίμενε, πόσο μάλλον από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν. «Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», αντέδρασε η επικεφαλής της παράταξης της άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, ο υποψήφιος της οποίας για το Ματινιόν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», του δημοκρατικού μετώπου που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.

Το RN είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που πρακτικά είναι εγγυημένο πως θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση - με ισχύ ωστόσο πολύ πιο υπολογίσιμη απ’ ό,τι στο απερχόμενο γαλλικό κοινοβούλιο. Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 έως 67 βουλευτές. Οι γκολιστές δεξιοί, το κόμμα les Républicains (LR), φάνηκαν να κλείνουν την πόρτα στο ενδεχόμενο συμμαχίας με τους μακρονιστές. «Για εμάς δεν θα υπάρξει ούτε συμμαχία ούτε συμβιβασμός», συνόψισε ο Λοράν Βοκιέ, μορφή της παράταξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Γαλλία: «Μπρα ντε φερ» Ακροδεξιάς-Κεντροαριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου