Τα Μετέωρα έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ η περιοχή των Δήμων Μετεώρων και Πύλης έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Ας σημειωθεί ότι από το 2022 στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται άλλες δύο περιοχές της Ελλάδας: το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης.
Την γεωλογική σημασία των Μετεώρων παρουσίασε στην τελετή ανακήρυξης ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος είχε και την ευθύνη για την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.
Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μια περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή/και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και/ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.
Πηγές: kathimerini.gr, protothema.gr
Στα Μετέωρα
Δέος, δέος ανάμεικτο με θαυμασμό είναι το πρώτο που θα νοιώσει κανείς αντικρίζοντας από κοντά το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, τα Μετέωρα. Απότομα, ξεκομμένα μεταξύ τους, τεράστια βράχια, και πάνω τους, στην κορυφή, σκαρφαλωμένα Μοναστήρια. Βρεθήκαμε εκεί για κάποιες μέρες...
Στο Μεγάλο Μετέωρο
Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κανείς στα Μετέωρα και να μην επισκεφθεί την επιβλητική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή το "Μεγάλο Μετέωρο", όπως επικράτησε να λέγεται, όχι μόνο λόγω του μεγέθους αλλά λόγω και της πνευματικής του ακτινοβολίας καθώς και των πρωτείων που απολάμβανε ανάμεσα στις 24 μονές που υπήρχαν κάποτε εκεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου