20 Σεπτεμβρίου 2024

Σκίτσα 1974-2024: Κύπρος, 50 Χρόνια Κατοχή

Αριστερά: Ιστορική γελοιογραφία του Γιώργου Μαυρογενη, από την θρυλική "Σατιρική Επιθεώρηση" με τον Χένρυ Κίσσινγκερ ως καραχαρία. 

Παρουσιάζεται μαζί με 200+ γελοιογραφίες, 54 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων γελοιογράφων στην έκθεση «Γελοιογραφίες και Σκίτσα 1974-2024, 50 Χρόνια Κατοχή». 
Λευκωσία, Πανεπιστήμιο Κύπρου 16 Σεπτεμβρίου 2024, 
Αθήνα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα έργα απεικονίζουν τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου για 50 χρόνια. Πολλά από αυτά σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκθεση και άλλα έχουν δημοσιευθεί τα χρόνια που πέρασαν από το 1974 μέχρι σήμερα. Όλα αναφέρονται στις συνέπειες που έκτοτε ζει η Κύπρος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 σε εκθεσιακό αίθριο χώρο στην Πανεπιστημιούπολη στη Λευκωσία.

«...Είναι μια εκδήλωση με ξεχωριστή σημασία, γιατί μας ταξιδεύει στον χρόνο με οδηγό τον Τύπο της εποχής. Όπως θα δείτε, μέσα από τις σελίδες εφημερίδων και περιοδικών γίνεται μια μοναδική περιδιάβαση σε εκείνη την εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη περίοδο, η οποία σημαδεύει την πατρίδα μας και τον λαό μας τα τελευταία πενήντα χρόνια...
Τα σκίτσα που εκτίθενται, έργα 50 και πλέον σημαντικών δημιουργών, καυτηριάζουν συμπεριφορές, ψέγουν γεγονότα, επικρίνουν ανθρώπους, μέμφονται νοοτροπίες, και σε κάθε περίπτωση αποτελούν τον παρατηρητή, ενίοτε και τον αυστηρό κριτή, πιο αυστηρό από ένα άρθρο, για πολλά από όσα εξακολουθούν να μας πληγώνουν πενήντα χρόνια από τα δραματικά γεγονότα του 1974.
Κατά συνέπεια, τα έργα των εκλεκτών καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα, ειδικά όσα δημοσιεύτηκαν την κρίσιμη δεκαετία του 1970, υπερβαίνουν τη μορφή της εικαστικής τέχνης και λειτουργούν ως ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά και ως πολιτιστικά στοιχεία, αποτυπώνοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο...» είπε μεταξύ άλλων ο 
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σκίτσο του Κύπριου Σκίτσογράφου Νίκου Πογιατζή, το οποίο παρουσιάζεται μαζί με τα έργα 54 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων γελοιογράφων / σκιτσογράφων, στην Έκθεση "Γελοιογραφίες και Σκίτσα, 50 χρόνια Κατοχή” στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία:

Σκίτσο του Φίλιππου Ντε Καστάν. Στην έκθεση "Γελοιογραφίες και Σκίτσα 1974-2024, 50 Χρόνια Κατοχή: 

Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου. Στην έκθεση "Γελοιογραφίες και Σκίτσα 1974-2024, 50 Χρόνια Κατοχή:

Σκίτσο του Soloup (Νικολόπουλος Αντώνης). Στην έκθεση "Γελοιογραφίες και Σκίτσα 1974-2024, 50 Χρόνια Κατοχή:

Γελοιογραφία του Μάριου Αθηαινίτη (ΜΑΘ). Στην έκθεση "Γελοιογραφίες και Σκίτσα 1974-2024, 50 Χρόνια Κατοχή: 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Καθηγητή, Τάσο Χριστοφίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον κ. Σώτο Βοσκαρίδη (Boss), Πρόεδρο του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων, τον κ. Πέτρο Παπαπέτρου (Πιν), Γελοιογράφο και τον κ. Πάνο Μαραγκό, Πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά η κα Χρυσάνθη Σχίζα. 


Η έκθεση στην Κύπρο θα είναι ανοικτή μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου