Τι κάνει μια πόλη βιώσιμη, και πού είναι καλύτερα να ζει κανείς; Κάθε χρόνο το ΕIU, το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Ομίλου Economist, κατατάσσει έναν μεγάλο αριθμό πόλεων παγκοσμίως ως προς τη βιωσιμότητα τους. Η φετινή κατάταξη έχει αρκετές αλλαγές από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, στην κορυφή της λίστας εξακολουθεί να κυριαρχεί η Ευρώπη, η ήπειρος που συνδυάζει καλύτερα τη σταθερότητα με την υψηλή ποιότητα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την υγειονομική περίθαλψη. Στα αρνητικά των ευρωπαϊκών πόλεων είναι το υψηλό στεγαστικό κόστος και η ακρίβεια.
Η έρευνα βιωσιμότητας αξιολογεί την ποιότητα ζωής σε 173 επιχειρηματικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που καθιστούν μια πόλη περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμη, όπως περιστατικά πολιτικής αναταραχής, εγκληματικές ενέργειες, οι καλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και η ποιότητα εκπαίδευσης. «Αξιολογούμε τα θετικά και τα αρνητικά μιας πόλης σε πέντε ευρείες κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές».
Στη λίστα του EUI η Βιέννη, η Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη παίρνουν το χρυσό, ασημί και χάλκινο μετάλλιο στον παγκόσμιο δείκτη, όπως και πέρυσι. Οι πόλεις αυτές είναι πλούσιες, δημοκρατικές, όμορφες, καταπράσινες και περπατήσιμες. Οι πολίτες τους είναι αντίστοιχα υγιείς, μορφωμένοι και ευτυχισμένοι.
Η Δυτική Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στη λίστα καθώς το γκρουπ των τριάντα συνολικά πόλεων της, έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 92 στα 100. Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία της περιοχής υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι, λόγω της επιδείνωσης στην κατηγορία σταθερότητα, εν μέσω αυξανόμενων κοινωνικών αναταραχών όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.
Πηγαίνοντας ανατολικά, ορισμένες πόλεις συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερων «ορειβατών» όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποδομών, χαρακτηρίζουν το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη και τη Σόφια. Οι βελτιώσεις αφορούν επενδύσεις στις μεταφορές, την αναλογία γιατρών-ασθενών και τις εγγραφές στα σχολεία.
H Αθήνα είναι μεταξύ των πόλεων με την υψηλότερη βελτίωση του δείκτη βιωσιμόμητας(+ 0.9), την ίδια ώρα όμως παραμένει η λιγότερο βιώσιμη από τις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης. «Αν βάζαμε άλλους δείκτες με άλλη βαρύτητα όπως τιμές γης, αστεγία ή ενεργειακή φτώχεια θα βλέπαμε ίσως επιδείνωση (στην Αθήνα)» σχολιάζει ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ.
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι κεντροευρωπαϊκές και οι σκανδιναβικές πόλεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Καλές και εκτεταμένες κοινωνικές υποδομές (εκπαίδευση, υγεία), αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ελεγχόμενο κυκλοφοριακό, αστικό πράσινο, περιβάλλον κάνουν την διαφορά. Ακριβώς ό,τι λείπει από την Αθήνα» καταλήγει ο καθηγητής.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου