25 Σεπτεμβρίου 2024

Το ντιμπέιτ των 6 υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

H τηλεμαχία των έξι υποψηφίων αρχηγών στο στούντιο της ΕΡΤ εξελίχθηκε, σε τηλεοπτικούς όρους, ανέλπιστα καλά και με νεύρο, επιτρέποντας στους τηλεθεατές να εξάγουν αρκετά πολιτικά συμπεράσματα. 

Όταν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμπαιναν στο στούντιο για το debate τους εν όψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, ελάχιστοι πίστευαν ότι από αυτό το debate θα έβγαινε κάποιο πολιτικό συμπέρασμα. Γρήγορα όμως, σύμφωνα με το Protagon.gr, φάνηκαν κάποια πράγματα: 

Πρώτον, ότι η Κεντροαριστερά ξέρει να συζητά —κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει τόσες τηλεμαχίες όσο αυτός ο πολιτικός χώρος, ή σωστότερα μόνο αυτός ο χώρος, προτού καν ονομαστεί Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τολμήσει να το κάνει και μάλιστα κατ’ επανάληψη· οι υπόλοιποι το αποφεύγουν ή δεν μπορούν καν για λόγους πολιτικής ανατομίας να το κάνουν.

Δεύτερον, ότι οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπόρεσαν, με γρήγορες και κοφτές ερωτήσεις, να δώσουν νεύρο σε μια θεωρητικά γενικόλογη συζήτηση και να δημιουργήσουν συνθήκες διαλόγου υψηλού επιπέδου. 

Τρίτον, ότι καθώς οδεύουμε προς την κάλπη διαμορφώνονται συμμαχίες. Ο Χάρης Δούκας για παράδειγμα, φρόντισε να απευθύνει ερώτηση-πάσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου για να της δώσει την ευκαιρία να πει ότι επί Νίκου Ανδρουλάκη δεν λειτουργούσε καλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα —τη διέψευσε βέβαια εμμέσως ο Μιχάλης Κατρίνης, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΚΟ όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής. Η κυρία Γιαννακοπούλου έδειξε να έχει εμμονή με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μάλιστα στην πορεία της συζήτησης τον διέκοψε πολλές φορές. Η ίδια διαμαρτυρήθηκε ότι κάποια ΜΜΕ την «έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν εξαφάνισε τον Τρότσκι». Kαι είναι να απορείς αν μπορεί να μείνει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Ανδρουλάκη.

Τέταρτον, ότι αν ο κ. Δούκας ήλπιζε σε μια επανάληψη της ανέλπιστης επιτυχίας του περυσινού debate με τον Κώστα Μπακογιάννη, δεν τα κατάφερε· τουναντίον απέτυχες παταγωδώς: Δύο φορές τον ρώτησαν κάτι συγκεκριμένο και σαφές —α) πώς και πόσο θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, καθώς λέει ότι «λεφτά υπάρχουν», και β) αν θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.— και όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά έδειξε ότι δεν ξέρει καν την απάντηση, λέγοντας άλλ’ αντ’ άλλων. Πάντως, σχολιάζοντας αναφορά της κυρίας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημιών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πέμπτον, ότι ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε να είναι και αυτός σε θέση άμυνας, να προσπαθεί να υπερασπιστεί την προεδρία του, «να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε, χωρίς από την αρχή να μπορεί να εξηγήσει γιατί είχε αγνοήσει προτάσεις των συνυποψηφίων του, όπως του Παύλου Γερουλάνου για τα «κόκκινα δάνεια», για παράδειγμα. Επέμεινε στην σταδιακή άνοδο του κόμματος επί των ημερών του, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά προς το τέλος «δεν την έφερε ο πελαργός», «ούτε έπεσε από την Ακρόπολη», προσπαθώντας να πιστωθεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ομως περιορίστηκε στο να είναι «ένας από τους έξι», μια τηλεοπτική συνθήκη που υποβάθμισε το αρχηγικό του προφίλ.

Έκτον, ότι η κυρία Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε και αυτή απολογούμενη, μια κατάσταση που δεν ευνοεί την εικόνα. Οπως αναμενόταν, κάποιες στιγμές η πρώην Επίτροπος βρέθηκε στην αμήχανη θέση να προσπαθεί να απαριθμήσει πόσες φορές είχε μιλήσει κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς κάποιοι υπενθύμισαν ότι δεν είχε σταθεί με σαφήνεια κατά της ΝΔ, ούτε έδωσε μάχες με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των τελευταίων ετών — η απουσία της από τις εκλογικές μάχες που έδωσε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ήταν επίσης στα χείλη των αντιπάλων της, ενώ ο κ. Δούκας της υπενθύμισε ότι είχε ιδρύσει και ανταγωνιστικό κομματικό φορά, την Ώρα Αποφάσεων. 

Ολα αυτά ήταν εμφανή από το πρώτο κιόλας ημίχρονο της τηλεμαχίας, την οποία συντόνισαν υποδειγματικά ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ο Γιώργος Κουβαράς, δείχνοντας πώς πρέπει να γίνονται τα debate των πολιτικών στη χώρα μας τον 21ο αιώνα. 


Κάποια στιγμιότυπα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι άδικο
«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι άδικο. Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να κάνει ελέγχους [...] Η φορολόγηση μπορεί να μειωθεί μόνο αν κάνεις αυτά που χρειάζονται για να μαζέψεις τα έσοδα. Το κράτος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζέψουμε τους φόρους».

Διαμαντοπούλου: Θέλουμε σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα
«Το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός. Στο θέμα των μικρών επιχειρήσεων η κυβέρνηση έχει επιδείξει ό,τι χειρότερο μπορούσε. Πρόκειται επίσης για ένα σύστημα που αλλάζει συνέχεια. Αυτό διώχνει τους επενδυτές. Θέλουμε σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα».

Γιαννακοπούλου για μη κρατικά ΑΕΙ
«Εμένα το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Και σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζομαι και βλέπω την Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού. Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Κύπρος;».

Γερουλάνος: «Βόμβες» ασφαλιστικό, δημογραφικό και κόκκινα δάνεια
«Το δημογραφικό ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη».

Διαμαντοπούλου: Τα νέα παιδιά δεν θέλουν ξύλινη γλώσσα
«Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα. Είναι ουσιαστικό να δούμε τους νέους μέσα από τα μεγάλα ζητήματά τους».

Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: Θεωρείτε ότι δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ;
Απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη η κα Γιαννακοπούλου είπε: «Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα».

Δούκας: Αυτό που έγινε στην Κάσο έχει να κάνει με εθνική κυριαρχία
«Αυτό που έγινε στην Κάσο έχει να κάνει με εθνική κυριαρχία. Σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση. Θα έπρεπε να έχουμε σηκώσει τον κόσμο ανάποδα. Ο Ερντογάν δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Μόνο το θέμα της ΑΟΖ στη Χάγη αφού υπογραφεί [από την Τουρκία] το δίκαιο της θάλασσας».

Διαμαντοπούλου: Αποτυχημένη η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ
«Πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιου με ιδιωτικού τομέα. Αυτό που πρέπει να υπάρχει πάντα στο Δημόσιο είναι οι υποδομές», είπε η κ. Διαμαντοπούλου στον Χάρη Δούκα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν «αποτυχημένη».

Ανδρουλάκης: Κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία
«Το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία. Να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν μπορεί να είναι επιλογή ενός κόμματος ή ενός πρωθυπουργού».

Γερουλάνος: Κάναμε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό των υποκλοπών
«Κάναμε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό των υποκλοπών. Δώσαμε την εντύπωση ότι ήταν το μόνο θέμα που συζητούσαμε. Αυτό ήταν μια μεγάλη μας αποτυχία».

Ανδρουλάκης σε Δούκα: Αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος
«Χάραξα μια στρατηγική για πολιτική αυτονομία, ενότητα και ανανέωση. Βέβαια, επένδυσα πολύ στην ανανέωση και μου κάνει εντύπωση το πώς εσύ ο πιο ευνοημένος αντέδρασες. Αν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει την πρόταση, όντας ευνοημένος, δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Χάρη Δούκα.
«Μήπως άλλα έλεγες στις 7 παρά πέντε, άλλα στις 7 και πέντε;», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δούκας.

Ανδρουλάκης: Η παράταξη επέστρεψε περήφανα
«Το ΠΑΣΟΚ προ ετών δεν μπορούσε να μοιράσει ένα φυλλάδιο στη λαϊκή των Εξαρχείων [...] Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με μεταρρυθμιστικό ρόλο και με μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, μπορεί να γίνει πιο ισχυρό [...] Η παράταξη επέστρεψε περήφανα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στην κα Γιαννακοπούλου.

Γερουλάνος: Είδαμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να εξατμίζονται
«Είδαμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να εξατμίζονται γιατί στις μεγάλες μάχες στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δι' αντιπροσώπου».

Γερουλάνος σε Διαμαντοπούλου: Λείπεις 11 χρόνια από τις μάχες
«Είμαι στην παράταξη σταθερά», απαντά η Αννα Διαμαντοπούλου. «Η πιο σημαντική μάχη μας ήταν το 2009 με το 2012. Εμεινα στην παράταξη. Ημουν σε όλες τις φάσεις στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και είπα για ένα διάστημα όχι στην κομματική ζωή. Υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα».

Δούκας σε Ανδρουλάκη: Ημουν πάντα στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ
Ο Χάρης Δούκας σχολίασε το «ήσουν ευνοημένος» του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Να μην θολώνουμε το μήνυμα και τις μεγάλες νίκες της παράταξης να της αποδίδουμε στην παράταξη».

Ανδρουλάκης σε Δούκα: Κατέβηκες πρόεδρος της ΚΕΔΕ και λίγους μήνες μετά κατέβηκες πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ
«Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς ούτε Ερντογάν», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα.


Σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα (
x.com):

Cardigan @Crusher44173286
Ανδρουλάκης σε #Δούκα για τον παραλληλισμό του με δημάρχους που έγιναν πρωθυπουργοί: "Αγαπητέ Χάρη, αυτές ήταν μεγάλες προσωπικότητες κι εσύ δεν είσαι ούτε Μιτεράν κι ευτυχώς για όλους εμάς ούτε Ερντογάν!". Η φάπα ακούστηκε μέχρι το Δημαρχείο! #debate #debatePASOK

Prokopis Doukas @ProkopisDoukas
Διαμαντοπούλου: "Υποστηρίξετε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά μην προσπαθείτε να μειώσετε τον άλλον"... Η πιο ενωτική ατάκα της βραδιάς... #debate

Hermia @hermia_lt
Εντυπώσεις #debate ως τώρα: 
Δούκας: κατώτερος των προσδοκιών. 
Διαμαντοπουλου: καθαρός πολιτικός λόγος χωρίς λαϊκισμους. 
Νάντια με ύφος πού ήσασταν όλοι εσείς όταν εγώ έβαζα πλάτη. 
Ανδρουλάκης: τους αντιμετωπίζει αφ'υψηλου 
Γερουλάνος: To the point. 
Κατρινης: Φιλική συμμετοχή

George Evgenidis @g_evgenidis
Μπορεί κανείς να πει ό,τι θέλει για το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, αν είναι ενδιαφέρον ή βαρετό. Το κόμμα όμως κάνει μια σοβαρή και εύτακτη εσωκομματική διαδικασία, με πολιτικά επιχειρήματα. Σε πλήρη αντίστιξη με το παραπολιτικό ριάλιτι του ΣΥΡΙΖΑ. #ERTDebate

ΛευτέρηςΠαπαστεργίου @LPapastergiou
Έχω την αίσθηση πως ένα #debate έστειλε τον Δούκα στον δήμο Αθηναίων, και ένα ακόμα #debate θα τον στείλει… ξανά στον δήμο Αθηναίων

James Cartash @JamesCartash
Ο δήμαρχος από τα Lidl δεν εχει απαντησει ουτε σε μία ερωτηση. Ειναι σα το εργο του στην Αθηνα.. Αγνοείται..

Pavlos Yeroulanos @P_Yeroulanos
Δεν γίνεται στην ηλεκτρονική εποχή στην οποία διασταυρώνονται τα πάντα να φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Είναι αποτυχία του κράτους και πρέπει να τελειώνει.

Σγουρό μαλλί @MalliSgour
#Γερουλάνος: "στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα κι όχι το εισόδημα". Με μια ατάκα έκλεισε το θέμα . Ρισπεκτ απεριόριστο #debate

g.goudaras @GGoudaras
Ανδρουλάκης σε Δούκα : -«Είσαι ο πιο ευνοημένος, από την επένδυσή μου στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ…» Του το φύλαγε ο Κρητικός #debate #Ανδουλακης #Δουκας

Μπαμπουσκα @kon_andreou
Καλές οι απαντήσεις του Δούκα στο #debate Εντελώς άσχετες με τις ερωτήσεις που του έκαναν, αλλά καλές. Όταν παράδειγμα ρωτήθηκε για τα πεπραγμένα του στο δήμο και τι γίνεται με την υπόσχεση να ρίξει τη θερμοκρασία 5 βαθμούς. Απάντησε ΑΨΟΓΑ για τη ΔΕΗ.

Μπαμπουσκα @kon_andreou
Ο Δούκας ο ΜΟΝΟΣ που διάβασε το τελικό μήνυμα. Ο καθηγητής.. Ούτε τα λόγια του δεν μπόρεσε να αποστηθίσει..

Πηγές: Protagon.gr , kathimerini.gr , x.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου