20 Σεπτεμβρίου 2024

Πωλήθηκε χαρακτικό του Ντίρερ που «βρέθηκε σε χωματερή»

Χαρακτικό ηλικίας 500 ετών του Γερμανού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Αλμπρεχτ Ντίρερ, το οποίο βρέθηκε σε χωματερή, πωλήθηκε σε δημοπρασία 
έναντι του ποσού των 40.000 περίπου ευρώ.

Το έργο τέχνης ανακάλυψε ο Ματ Γουίντερ όταν ήταν 11 ετών και για πολλά χρόνια δεν γνώριζε την αξία του, μέχρι που απευθύνθηκε σε ειδικό για να το εκτιμήσει.

Το υπογεγραμμένο χαρακτικό, με τίτλο «Ιππότης, Θάνατος και Διάβολος», που χρονολογείται από το 1513, πωλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία από τον οίκο Rare Book Auctions την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του οίκου, Τζιμ Σπένσερ, άνθρωποι «από ολόκληρο τον κόσμο» εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο, το οποίο τελικά εξασφάλισε ένας ιδιώτης συλλέκτης από τη Γερμανία.

«Υποθέτω ότι θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το γερμανικό αναγεννησιακό χαρακτικό πηγαίνει σπίτι του», πρόσθεσε ο Σπένσερ. Συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του αγοραστή, ο πλειοδότης κατέβαλε συνολικά 39.723 ευρώ (33.390 λίρες Αγγλίας).

Μιλώντας πριν από τη δημοπρασία, ο 24χρονος Γουίντερ ανέφερε ότι αντίκρισε για πρώτη φορά το έργο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μίας γυναίκας, σε μια χωματερή. «Είχε τόσες πολλές λεπτομέρειες και κάτι μου έλεγε ότι το έργο έχει αξία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών έκανε λόγο για «ιδανικό τέλος μιας ιστορίας που ξεκίνησε με τον Ματ Γουίντερ να το σώζει από τη χωματερή». «Ολοι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ο γεννημένος το 1471 Ντίρερ, υπήρξε σημαντικός ζωγράφος και χαράκτης που εισήγαγε την αναγεννησιακή τέχνη στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη.

Πηγές: BBC, kathimerini.gr

Δείτε και αυτό:
Βιέννη: Στο μουσείο τέχνης Albertina
Albrecht Dürer, Θεματική Παρουσίαση μιας Αναγεννησιακής Μεγαλοφυΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου