29 Σεπτεμβρίου 2024

Ντιν Κέιμεν: Να διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά

«Αν δεν διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά, οι ανισότητες θα γίνουν χειρότερες» λέει ο 
Ντιν Κέιμεν

Στις αίθουσες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου φιλοξενείται μέχρι και σήμερα ο φετινός παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής «FIRST Global Challenge», ο Ντιν Κέιμεν, ιθύνων νους της διοργάνωσης, παρακολουθεί ακούραστα τους νεαρούς συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του κόσμου να συνεργάζονται μεταξύ τους για να φέρουν με τα ρομπότ τους σε πέρας τις προκλήσεις που τους έχουν τεθεί. Η φετινή διοργάνωση έχει για τον παγκοσμίου φήμης Αμερικανό εφευρέτη και επιχειρηματία ξεχωριστή σημασία, καθώς παρουσιάζεται στη χώρα «σύμβολο για τους Ολυμπιακούς αγώνες που σχεδιάστηκαν για να ενώσουν τον κόσμο».

Έχοντας ως στόχο ζωής τη διάδοση της επιστήμης και της τεχνολογίας στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, ο Ντιν Κέιμεν ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», που έχει αναλάβει μια σειρά δράσεων για να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την τεχνολογία, με κορυφαίο το «FIRST Global Challenge». «Αν δεν διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου, η ανισότητα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων θα γίνει χειρότερη και η αστάθεια που είναι αποτέλεσμα αυτής της ανισότητας θα επιδεινωθεί», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Στην τοποθεσία Stavros Niarchos Foundation Cultural Center.

Στη συνέντευξη περιγράφει το όραμά του για έναν κόσμο «όπου όλα τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερη αξία και όχι να την αφαιρέσουν το ένα από το άλλο». Κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να διαδραματίσει η ρομποτική που τη χαρακτηρίζει «το άθλημα του 21ου αιώνα, με το οποίο τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες για να κάνουν καριέρα, να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».

«Πιστεύω ότι η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για όλα τα δύσκολα προβλήματα, όμως η τεχνολογία δεν θα το κάνει από μόνη της. Πρέπει να συμβούν δύο προϋποθέσεις. Πρέπει να διαδώσουμε τη γνώση γύρω από την τεχνολογία σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις λίγες τσέπες που βρίσκεται τώρα, γιατί αυτό είναι άδικο. Η δεύτερη προϋπόθεση, είναι να δώσουμε την τεχνολογία στα παιδιά προσφέροντάς τους ένα όραμα για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν αφθονία, να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο και όχι ως όπλο» αναφέρει.

Ο Ντιν Κέιμεν κατέχει περισσότερα από 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, πολλά από τα οποία για καινοτόμες ιατρικές συσκευές, αλλά και για το δίτροχο όχημα Segway. Έχει λάβει πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας των ΗΠΑ το 2000 ως αναγνώριση για τις εφευρέσεις που σχετίζονται με την προηγμένη ιατρική περίθαλψη. Επίσης, έχει εκλεγεί μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής το 1997, του απονεμήθηκε το βραβείο Lemelson-MIT το 2002 και εισήχθη στο Hall of Fame των Εφευρετών το 2005.

Η πλήρης συνέντευξη του Ντιν Κέιμεν στο 
ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Μαρία Κουζινοπούλου στο:
Ντιν Κέιμεν: Αν δεν διαδώσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ομοιόμορφα σε όλα τα παιδιά, οι ανισότητες θα γίνουν χειρότερες - ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου