Τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το θυελλώδες και ανατρεπτικό Σαββατοκύριακο της Κεντρική Επιτροπής που οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην «έκπτωση» από την ηγεσία του κόμματος, 350 ημέρες μετά τη θορυβώδη εκλογή του. Αφού ο ίδιος ο Κασσελάκης αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στη βάση και κάλεσε τους επικριτές του να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος του στην Κεντρική Επιτροπή επικαλούμενος το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από το καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε και τον Αντόνιο Γκράμσι και την περίφημη ρήση του, που λέει ότι «το παλιό πεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί». Το κατά Κασσελάκη παλιό -«οι φράξιες, οι φατρίες, η γραφειοκρατία και η κομματική νομενκλατούρα»- ήταν αυτό που, κατά τον ίδιο, δεν του επέτρεψε να ηγηθεί αυτούς τους 11,5 μήνες.
Πορεία προς έκτακτο συνέδριο και νέες κάλπες για την επιλογή νέου επικεφαλής του κόμματος χαράζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την πρότασης μομφής κατά του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, την οποία ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή, αφού χρειάστηκε να συμμαχήσουν ετερόκλητες δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνολικά μετείχαν 286 μέλη. 163 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και 120 κατά, ενώ υπήρξαν και τρία άκυρα – λευκά.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Στέφανος Κασσελάκης, που παύει πλέον να είναι πρόεδρος, δήλωσε «λυτρωμένος». «Είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος, πρόσθεσε. «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης, είναι ο μόνος που μέχρι τώρα έχει δηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Προχωράμε ενωτικά, συντεταγμένα και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα στην εκλογή νέου αρχηγού», δήλωσε εκφράζοντας την άποψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευστούν.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, οι προβολείς έχουν ήδη πέσει πάνω στον Σωκράτη Φάμελλο από την ημέρα κιόλας που καθαιρέθηκε από πρόεδρος της Κ.Ο. με απόφαση Κασσελάκη.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης -πρόσωπο το οποίο προτάσσει την «ενότητα» και το προηγούμενο διάστημα κατατασσόταν στους «ενδιάμεσους» μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης- έχει ήδη δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις διαδικασίες.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι «87» –που πιθανώς να προέτασσαν σαν ισχυρή υποψηφιότητα αυτή της Ολγας Γεροβασίλη– , οι οποίοι θα ζυγίσουν τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που διαμορφώνονται μετά την καθαίρεση Κασσελάκη και θα κρίνουν αναλόγως.
«Παρών» στη διαδικασία εκλογής προέδρου δήλωσε επίσης και ο Απόστολος Γκλέτσος.
Μοναδική βεβαιότητα για την ώρα είναι πως ο Νίκος Παππάς θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Τέλος, το μεγαλύτερο ερωτηματικό φαίνεται πως αφορά τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Θα βγει στην αντεπίθεση και θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία αναθερμαίνοντας το αφήγημα της «αδιαμεσολάβητης» επαφής με τον κόσμο κόντρα στην «κομματική γραφειοκρατία» ή θα ακολουθήσει κάποιο άλλο μονοπάτι – έκπληξη; Ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου