26 Σεπτεμβρίου 2024

Debate: Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκάθαρος νικητής ή χαμένος, από τους υποψηφίους, δεν υπήρξε. Νικητής ήταν το «όλον ΠαΣοΚ», κατά άλλους νίκησε ο ...Κυριάκος Μητσοτάκης! Από την άλλη πλευρά, ο μέγας ηττημένος του debate δεν ήταν τόσο ο Δούκας, όπως εκτιμούν κάποιοι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αποσπάσματα από δυο χαρακτηριστικά δημοσιεύματα:

Debate: Το κέρδος για το «όλον ΠαΣοΚ» - ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr)
Δημήτρης Χόνδρος

Όσοι κάθισαν στον καναπέ του σπιτιού τους για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, το πιθανότερο είναι ότι δεν το μετάνιωσαν. Επί 2,5 ώρες υπήρξε ένας ζωντανός διάλογος με επιχειρήματα, θέσεις, καρφιά αλλά και φαρμακερές ατάκες. Υπήρξε και ένταση που, πάντως, κινήθηκε στα όρια του πολιτικού πολιτισμού. Βοήθησε στη ζωντάνια του διαλόγου και το πιο χαλαρό πλαίσιο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα debate, που επέτρεψε στους υποψηφίους να απευθυνθούν ο ένας στον άλλο.

Το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά από ένα debate είναι «ποιος νίκησε;». Υπέρ ποίου έγειρε η πλάστιγγα της αναμέτρησης. Μια απάντηση με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας είναι ότι από το debate κερδισμένο βγήκε το ΠαΣοΚ. Οι συγκρίσεις στην πολιτική είναι αναπόφευκτες. Η εικόνα που εξέπεμψαν οι διεκδικητές της ηγεσίας του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης οδηγείται σε διαδικασία εκλογής αρχηγού. Και τα δύο κόμματα διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Ποιο προβάλλει πιο συντεταγμένη και αξιόπιστη εικόνα;

Ξεκάθαρος νικητής ή χαμένος, από τους υποψηφίους, δεν υπήρξε. Δεν υπήρξε το πρόσωπο που να είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν η να πέφτουν κατακόρυφα...


Aλλος νίκησε κι άλλος ηττήθηκε στο debate | Protagon.gr
Δημήτρης Εύθυμάκης

Ποιος νίκησε και ποιος έχασε στο debate του ΠΑΣΟΚ; Κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, νίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχασε ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ». Το «όλον ΠΑΣΟΚ» μπορεί βέβαια να χαίρεται διότι ξεκόλλησε από τους βυθούς που το ‘χε καταβυθίσει η προηγούμενη δεκαπενταετία και έβγαλε επιτέλους την μύτη του πάνω από την επιφάνεια του νερού, αλλά επί του παρόντος έως εκεί. 

Γιατί νίκησε ο Μητσοτάκης; Διότι από μια πολιτισμένη και –σε μερικά σημεία- ενδιαφέρουσα συζήτηση που άφησε γενικά καλές εντυπώσεις, δεν ξεχώρισε κανένας ως πραγματικός ηγέτης και δυνητικά πρωθυπουργήσιμος. Ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Δούκας, ούτε η Διαμαντοπούλου, ούτε ο Γερουλάνος, πολύ δε περισσότερο η Γιαννακοπούλου και ο Κατρίνης, ανέδειξαν κάποιο καίριο προσόν που θα μπορούσε να τους βάλει σε ανταγωνιστική θέση απέναντι στον Μητσοτάκη προσωπικά.

Από την άλλη πλευρά, ο μέγας ηττημένος του debate δεν ήταν τόσο ο Δούκας, όπως εκτιμούν κάποιοι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν τον ίδιο κεντροαριστερό χώρο. Οπότε, απέναντι σε ένα κόμμα που αυτοκατάντησε είσοδος λαϊκής πολυκατοικίας στην οποία μαλλιοτραβιούνται σαν ένοικοι πολυκατοικίας για τις ώρες του καλοριφέρ και το άπλωμα των ρούχων στα μπαλκόνια, εμφανίστηκε ένα κόμμα σοβαρό, πολιτισμένο, με αυτοσυγκράτηση σε μάχη ηγεσίας και με αξιοπρεπή πολιτικό διάλογο.

Στη μάχη αυτών των δύο για την κατάληψη της Κεντροαριστεράς, ο σοβαρός θα κερδίσει τον φαιδρό. Εδώ που τα λέμε, θα πρόκειται και για αποκατάσταση μιας βαριάς ιστορικής αδικίας. Ο ιδιοκτήτης καταφέρνει ύστερα από δεκαπέντε χρόνια να βγάλει τον σαλταδόρο καταληψία από το χωράφι του...

Πηγές: tovima.gr, protagon.gr
Σχετική ανάρτηση: Το ντιμπέιτ των 6 υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου