Η έρευνα τους διερευνά τα επακόλουθα της αποικιοκρατίας προκειμένου να κατανοηθεί γιατί επιμένει η παγκόσμια ανισότητα, ιδιαίτερα σε χώρες που τυραννούνται από διαφθορά και δικτατορίες.
Σύμφωνα με τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών που απονέμει το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, οι φετινοί βραβευθέντες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις ανισότητες στον πλούτο μεταξύ των χωρών, αναδεικνύοντας τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την ευημερία ενός κράτους.
«Κοινωνίες με αδύναμο κράτος δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ούτε αλλαγή προς το καλύτερο», προσθέτει στον ιστότοπό της η επιτροπή απονομής του βραβείου.
Όπως προκύπτει από την έρευνα των τριών οικονομολόγων, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι επίμονο. Παρόλο που οι φτωχότερες χώρες αναπτύσσονται, δεν καλύπτουν τη διαφορά με τις πιο πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με τους βραβευθέντες, το χάσμα αυτό εξηγείται από τις διαφορές στους θεσμούς μιας κοινωνίας.
Η ανακοίνωση του βραβείου έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία οι 26 πιο φτωχές χώρες στον κόσμο -όπου ζει το 40% των ανθρώπων που έχουν πληγεί πιο πολύ από τη φτώχεια- είναι πιο χρεωμένες από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο από το 2006.
Το βραβείο, που είναι επίσημα γνωστό ως Βραβείο Sveriges Riksbank στις Οικονομικές Επιστήμες στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, είναι το τελευταίο βραβείο Νόμπελ που δίνεται φέτος.
Ο καθηγητής Νταρόν Ατζέμογλου για την κατάκτηση του Νόμπελ
Τη σημασία της ισχύος των θεσμών, ώστε να καταστεί πιο ισχυρή η δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα, από την Αθήνα, ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, με αφορμή την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024 από τον ίδιο και τους Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.
Σε μια σύντομη συζήτηση από το βήμα του συνεδρίου του 8ου συνεδρίου του Economist Impact και κληθείς να δώσει ένα μήνυμα με αφορμή την κορυφαία αυτή επιστημονική διάκριση, ο κ. Ατζέμογλου, αφού ανέφερε πως κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, «κάτι ωραίο συμβαίνει», είπε: «Το βραβείο ήταν για τη δουλειά μου επί των θεσμών. Νομίζω πως οι θεσμοί μετρούν ακόμα περισσότερο σήμερα», σε μια εποχή δραστικών αλλαγών, που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσαρμογή σε αυτή, την απόκτηση νοήματος στην εργασία, τη μείωση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της γήρανσης και της κλιματικής αλλαγής. «Νομίζω πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο στη θεσμική ισχύ, να καταστήσουμε τη δημοκρατία πιο ισχυρή και (ικανή) να δουλεύει για όλους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήσεις πάνω σε αυτές τις θεματικές είναι πολύ κρίσιμες «για τον κόσμο των παιδιών και των εγγονιών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου