4 Νοεμβρίου 2024

Το νέο Φαληρικό Πάρκο

Αναπλαση Φαληρικου Ορμου και Δημιουργια Μητροπολιτικου Παρκου. 
Σχετική αναρτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Φαληρικός Όρμος έχει λειτουργήσει γεωγραφικά και ιστορικά, ως η ανοιχτή πύλη της Αθήνας προς τη θάλασσα.

Η Περιφέρεια Αττικής προγραμματίζει την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, εστιάζοντας στην αειφορία, και επιδιώκοντας να εξασφαλίσει διέξοδο της πόλης προς τη θάλασσα και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε ένα Μεσογειακό Τοπίο. Το έργο στοχεύει σε πολύπλευρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, σε συμβατότητα με τα υπό ανάπτυξη έργα στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, με τη δημιουργία του Πάρκου, θα προσφέρει ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, επανασυνδέοντας την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπο, προσφέροντας βελτιωμένη ποιότητα ζωής στους κάτοικους και στους επισκέπτες και δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες.

Το έργο περιλαμβάνει δύο Φάσεις (Α΄ & Β΄), εκ των οποίων η Α΄ Φάση, που αφορά στα Έργα Υποδομής (
Έργα Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Υποδομών), έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Φάση Β' αφορά Έργα Επιδομής Διαμόρφωσης Τοπίου & Υδραυλικών Υποδομών.


Το νέο Φαληρικό Πάρκο μας 

Ορισμένα στοιχεία για το νέο Φαληρικό Πάρκο από σχετική αναρτηση στο facebook του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά:

«... Η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου – έκτασης 541 στρεμμάτων – στον Φαληρικό Όρμο μπήκε στην τελική τροχιά υλοποίησης, καθώς υπεγράφη (στις 29/10) από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Eliza Ferreira, η σχετική απόφαση για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, με το συνολικό ποσό των 370 εκατ €...
Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στον Φαληρικό Όρμο μέχρι το τέλος του 2028, υιοθετεί τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. Αποτελεί, δηλαδή, το τέλειο παράδειγμα του πώς μία μεγάλη αστική ανάπλαση μπορεί να γίνει με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, παραθέτω κάποια μόνο από τα βασικά στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το Πάρκο μας, το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν δημόσιο ανοιχτό «πνεύμονα» πρασίνου – που τόσο πολύ λείπει από την Αττική μας – για όλες τις ηλικίες και για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες:
- Το Μητροπολιτικό Πάρκο μας – συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 370 εκατ €, θα είναι ανοικτό στους συμπολίτες μας με δωρεάν είσοδο σε όλους τους χώρους του και με πλήρη προσβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα και αναπηρία.
- Θα είναι «πράσινο» στο 75% της συνολικής του έκτασης, καθώς περισσότερα από 2.900 δένδρα θα φυτευτούν σε 343 στρέμματα, δίπλα στη θάλασσα.
- Παράλληλα με το φυσικό του πλούτο, το υπόλοιπο 25% του Πάρκου, θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες με γήπεδα, ποδηλατόδρομους και πολυχώρους άσκησης, κοινωνικές εκδηλώσεις, ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα, χώρους παιχνιδιών και 3D κατασκευών – στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου – καθώς και για επιμέρους ήπιες εμπορικές χρήσεις.
- Το Πάρκο μας θα πληροί όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις (για αντιπλημμυρικά έργα, εξοικονόμηση ενέργειας, ευνοϊκές μικροκλιματικές συνθήκες κ.ο.κ.), ενώ η σύνδεσή του με τις γειτονικές συνοικίες είναι αυτονόητο ότι επιφέρει σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και συμβάλλει στην τόνωση των εσόδων τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις, όσο και για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου