28 Δεκεμβρίου 2024

Ο Στουρνάρας για τους δασμούς του Τραμπ, την ακρίβεια και τις Τράπεζες

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τους δασμούς που θα βάλει ο Τραμπ, την ακρίβεια, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις τράπεζες, μίλησε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Βασίλη Σκουρή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε, σε σχετικές ερωτήσεις, στη συνέχεια:

- «Η χώρα έχει Πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι τελείως άκομψη. Έχει Πρόεδρο η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και είναι άδικο αυτό που γίνεται».

«Οι δασμοί (προς την Ευρώπη που σκέφτεται να βάλει ο κ. Τραμπ μόλις αναλάβει) δημιουργούν πρόβλημα και στη χώρα που τους βάζει, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο... Η προσωπική μου άποψη θα ήταν ότι αν καθίσει στο τραπέζι μαζί με τους συμβούλους του, μαζί με ακαδημαϊκούς, μαζί με think tanks, τότε ελπίζω να πειστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα έκανε καλό στην Αμερική, δεν θα έκανε καλό στον υπόλοιπο κόσμο και ό, τι θέλει να πετύχει, μπορεί να το πετύχει με λιγότερο κόστος παρά εάν βάλει δασμούς... Πολλοί λένε ότι (οι δασμοί) είναι μία διαπραγματευτική θέση. Άρα θα πρέπει και η Ευρώπη να διαπραγματευτεί. Πρέπει να ορίσει έναν διαπραγματευτή πρώτα απ’ όλα. Αλλά πρέπει να υπάρχει μία φωνή μόνο... Ο υπολογισμός είναι ότι εάν μπουν δασμοί της τάξης του 10% στην Ευρώπη οριζοντίως, αυτό θα κόψει από την ανάπτυξη 1%. 1% ακριβώς προβλέπουμε ότι θα είναι η ανάπτυξη το 2025, άρα ένα μείον ένα μηδέν... Αυτό για τη χώρα μας θα σημαίνει μία επίπτωση, μικρή όμως, γιατί εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλη έκταση εμπορίου με την Αμερική»...

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Ξεκίνησε από τις αλυσίδες αξίας που έσπασαν μετά την πανδημία. Επιδεινώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση, με την κλιματική αλλαγή που επηρέασε τις τιμές των τροφίμων. Από εκεί και πέρα ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με εσωτερικά μέσα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πληθωρισμό κάπως υψηλότερο από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Είμαστε περίπου στο 2,9% με 3%, όταν η ευρωζώνη έχει πέσει κοντά στο 2%. Πάντως οι προβλέψεις είναι ότι προς το τέλος του επόμενου έτους θα συγκλίνουμε».

Σε ερώτημα σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τις Τράπεζες, σε σχέση με τις προμήθειες, που ορισμένοι τα χαρακτήρισαν "μέτρα χάδι" επισημαίνοντας ότι δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη και ότι δεν μπαίνει ταβάνι στα επιτόκια των δανείων, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είπε:

«Ταβάνι σε επιτόκιο δανείων δεν μπορεί να μπει, διότι υπάρχει νομισματική πολιτική. Υπάρχει μία μεθοδολογία το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να βάλουμε διοικητικούς περιορισμούς στα επιτόκια δανείων. Από εκεί και πέρα, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι λογικά μέτρα, τα οποία επιφέρουν ένα σχετικά μικρό κόστος για τις τράπεζες, αλλά έχουν όμως πολύ μεγάλη σημασία για την προστασία του καταναλωτή. Τα μέτρα είναι λελογισμένα, δεν προκαλούν αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα»...

«Υπερκέρδη (στις τράπεζες) δεν νομίζω να υπάρχουν σήμερα. Μέχρι πρόπερσι οι τράπεζες είχαν σημαντικές ζημιές. Έχουν κέρδη τα οποία ως ένα βαθμό όμως έχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική. Τώρα που τα επιτόκια μειώνονται, τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μειωθούν και τα κέρδη αυτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερκέρδη όμως».

Πηγές: bankofgreece.gr, parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου