Η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Στις 21/12 ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε την προσωρινή παύση λειτουργίας του TikTok για (τουλάχιστον) ένα έτος στην Αλβανία, σχολιάζοντας ότι δεν είναι μια βιαστική αντίδραση σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια προσεκτικά μελετημένη απόφαση που ελήφθη σε συνεννόηση με τις κοινότητες γονέων στα σχολεία της χώρας με στόχο «την προστασία των παιδιών από την επιβλαβή επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας τους».
Ο ίδιος σε ανάρτησή του στις 22 Δεκεμβρίου αναφέρει: «Ευτυχώς, η Αλβανία είναι μια δημοκρατική χώρα όπου, όταν πάνω από το 90% των γονέων ζητούν την απαγόρευση του TikTok και η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι η υγεία και η ευημερία των παιδιών μας δεν πρέπει να εξυπηρετούν την πλατφόρμα, αλλά ότι η πλατφόρμα πρέπει να εξυπηρετεί την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας, η απόφασή μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: Είτε το TikTok προστατεύει τα παιδιά της Αλβανίας είτε η Αλβανία θα προστατεύσει τα παιδιά της από το TikTok». (...)
Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους, με στόχο την προστασία τους από πιθανούς κινδύνους. Στη Γαλλία, το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και να ζητούν γονική συναίνεση για παιδιά κάτω των 15 ετών. Στη Γερμανία, η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους ηλικίας 13 έως 16 ετών μόνο με γονική συναίνεση, ενώ υπάρχουν εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους. Στο Βέλγιο, η ελάχιστη ηλικία για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς γονική άδεια είναι τα 13 έτη.
Ενας από τους αυστηρότερους περιορισμούς παγκοσμίως υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Αυστραλία. Τον Νοέμβριο του 2024, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει πλήρως την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι πλατφόρμες, όπως το TikTok, το Facebook και το Instagram, υποχρεούνται να εφαρμόσουν μέτρα για την αποτροπή πρόσβασης από ανηλίκους κάτω των 16, με προβλεπόμενα πρόστιμα έως και 49,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για μη συμμόρφωση.
Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, αν και η σχετική συζήτηση για κυβερνητική ρύθμιση έχει ανοίξει, προς το παρόν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους ρυθμίζεται κυρίως μέσω των όρων χρήσης που θέτουν οι ίδιες οι πλατφόρμες, όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook. Συνήθως, η ελάχιστη ηλικία για τη δημιουργία λογαριασμού είναι τα 13 έτη, με την προϋπόθεση της γονικής συναίνεσης για χρήστες κάτω των 16 ετών. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των περιορισμών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ειλικρίνεια των χρηστών κατά την εγγραφή.
Πηγή: kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Σχεδιάζεται «φραγή» στα social media για τα παιδιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου