6 Ιανουαρίου 2025

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε Σκίτσα

Από τη σκοπιά της σάτιρας. 
Με αφορμή τον θάνατο χθες του Κώστα Σημίτη, σε ηλικία 88 ετών, δέκα παλαιότερα Σκίτσα του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός. 
Επάνω αριστερά: Στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (19.5.2000), ο Κώστας Σημίτης φαίνεται να απολαμβάνει τα καλά της εξουσίας.

Στις 18 Ιανουαρίου 1996 εξελέγη Πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα για λόγους υγείας. 
Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, αναδείχθηκε πρόεδρος του κινήματος και με τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου 1996 ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός.
Την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του (1996-2000) ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής ήταν η εξασφάλιση της συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση / ΟΝΕ. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο Σημίτη τον λογαριασμο της ΟΝΕ! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (5.2.2000):

"Πακέτο Σημίτης", προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές (όχι όμως και στους ευάλωτους) εν όψη της εκλογικής αναμέτρησης στις 9 Απριλίου 2000. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (3.3.2000):

Ως αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000. 
Υπό τον Κώστα Σημίτη η χώρα προετοιμάστηκε ουσιαστικά για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.Τη δεύτερη περίοδο της πρωθυπουργίας του (2000-2003) ήταν και τα πρώτα χρόνια της Ελλάδας στο ευρώ. 
Την 1η Ιανουαρίου 2002 τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες 11 χώρες. Τα οφέλη από την ένταξη στο ευρώ έγιναν αισθητά τα πρώτα αυτά χρόνια. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Οι άρχοντες! Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιαννος Παπαντωνίου και στη μέση ο Κώστας Σημίτης! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (12.1.2001):

Ο Γιαννος Παπαντωνίου λέει ότι "έκλεισε 7 χρόνια σαν υπουργός Εθνικής Οικονομίας" και ο Σημίτης  προσθέτει ότι έκλεισε και καποια σπίτια! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (26.1.2001):

Η γενικά επιτυχής οικονομική πολιτική του Κ. Σημίτη επισκιάστηκε εν μέρει από το λεγόμενο «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», για το οποίο μαζί με τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, κατηγορήθηκαν ότι φέρουν ευθύνες, με το σκεπτικό ότι δηλώσεις τους περί ισχυρής οικονομίας και λαϊκού καπιταλισμού προέτρεψαν τους μικροκαταθέτες να επενδύσουν τα λεφτά τους σε υπερτιμημένες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε συνδυασμό με την έλλειψη των σύγχρονων ελεγκτικών μηχανισμών και εν μέσω διαδόσεων και φημών από πολλά ΜΜΕ, που υπηρετούσαν κομματικά ή στενά οικονομικά συμφέροντα, το Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγήθηκε σε μια ανεξέλεγκτη άνοδο (φούσκα), με μέγιστο υψηλό νούμερο στις 6.350 μονάδες, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να καταρρεύσει κατά αρκετές χιλιάδες μονάδες και πολλοί μικροεπενδυτές να χάσουν τα λεφτά τους.
Νουθεσίες πάντως και προτροπές για αυτοσυγκράτηση είχαν γίνει από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παπαδήμο και τον Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης κ. Καρατζά στα μέσα του 1999, όπως και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκη. Προσκλήθηκαν ωστόσο από τον Εισαγγελέα που τους επεσήμανε ότι προβαίνουν στην "αξιόποινη πράξη υπονόμευσης του χρηματιστηρίου".
Η αντιπολίτευση άσκησε τότε δριμεία κριτική στον κ. Σημίτη, ο οποίος (υπαινισσόμενος την έλλειψη χρηματιστηριακής κουλτούρας και τη βιαστική γοητεία της κερδοσκοπίας) είχε επιρρίψει την ευθύνη επενδυτές λέγοντας "Ας πρόσεχαν".

Διάλογος Σημίτη - Παπαντωνίου: Ποιος θα επενδύσει σε τέτοια οικονομία, που είναι πρωταθλήτρια της παραοικονομίας και της διαφθοράς; Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (8.6.2001):

Όμως, ο Σημίτης έχει το γάιδαρό του δεμένο! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (9.6.2001):

Επί πρωθυπουργίας Σημίτη κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώθηκαν διάφορα έργα υποδομής, τα λεγόμενα «μεγάλα έργα». Ανάμεσα στα έργα που έγιναν ξεχωρίζουν το Μετρό της Αθήνας, το Τραμ της Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός (έργο για το οποίο διατυπώθηκαν ενστάσεις σε ότι αφορά το κόστος του και ειδικότερα το τελικό ποσό του 1 τρισ. δρχ. σε σχέση με τα 524 δισ. της αρχικής σύμβασης), η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Εγνατία Οδός, έργο για το οποίο ασκήθηκε κριτική σε ότι αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2001: Όλοι έχουν απαιτήσεις! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (7.9.2001):

Με τους υπουργούς να απολαμβάνουν τον ύπνο τους, "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;" Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (15.2.2002):

Το καλύτερο άλλοθι του προϋπολογισμού. Από μια συζήτηση του Κ. Σημίτη με τον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (10.1.2003):

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση αυτή τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την 8η Φεβρουαρίου 2004. Παρέμεινε όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

Takis Ant για το afirimeno.con
Τα σκίτσα από κάποια αποκόματα εφημερίδων που έτυχε να έχω κρατήσει.
Τα κείμενα  με στοιχεία από el.wikipedia.org 

Σχετική ανάρτηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου