Ο βαθύπλουτος συνιδρυτής της Microsoft προβλέπει ότι σύντομα θα εισέλθουμε στην εποχή της «δωρεάν νοημοσύνης» όπου συστήματα Α.Ι. θα αντικαθιστούν ακόμα και τους εξαιρετικούς γιατρούς και δασκάλους.
Οι εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης φέρνουν διεθνείς αλλαγές με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, μέσα στην επόμενη δεκαετία, η A.I. θα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που ο ανθρώπινος παράγοντας «δεν θα είναι απαραίτητος, για τα περισσότερα πράγματα». Αυτή τουλάχιστον είναι η «πρόγνωση» του δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή της Microsoft, που έκανε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στον Τζίμι Φάλον και την εκπομπή “The Tonight Show” του NBC.
Αναγνωρίζοντας πως, προς το παρόν, η εξειδίκευση σε τομείς όπως η ιατρική και η εκπαίδευση παραμένει «σπάνια», και οι κοινωνίες εξαρτώνται ακόμη από τους εξαιρετικούς γιατρούς και δασκάλους, ο Γκέιτς εκτίμησε πως «με την A.I., μέσα στην επόμενη δεκαετία, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, κοινός τόπος – εξαιρετικές ιατρικές συμβουλές, κορυφαία διδασκαλία».
Σε πρόσφατη συζήτησή του με τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ Αρθουρ Μπρουκς, ο Γκέιτς βάφτισε αυτή τη νέα εποχή που κατά τον ίδιο πλησιάζει, «εποχή της δωρεάν νοημοσύνης». Οι εφαρμογές της A.I. θα αγγίξουν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής – από διαγνώσεις και θεραπείες μέχρι ψηφιακούς βοηθούς και εκπαιδευτικά εργαλεία. «Είναι μία βαθιά τομή και κάπως τρομακτική γιατί συμβαίνει πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει ανώτατο όριο», σχολίασε ο Γκέιτς.
Το ερώτημα για το πώς ακριβώς θα εντάσσεται ο ανθρώπινος παράγοντας σε αυτό το νέο ψηφιακό τοπίο παραμένει ανοιχτό. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως η A.I. θα ενισχύσει την ανθρώπινη παραγωγικότητα και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας.
Αλλοι, όπως ο CEO της Microsoft AI, Μουσταφά Σουλεϊμάν, διαφωνούν, προβλέποντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μεταμορφώσουν σχεδόν κάθε επάγγελμα, με έντονο αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Στο βιβλίο του “The Coming Wave” (2023), ο Σουλεϊμάν σημειώνει ότι «αυτά τα εργαλεία θα ενισχύσουν προσωρινά τη νοημοσύνη μας, αλλά σε βάθος χρόνου είναι σχεδιασμένα να αντικαταστήσουν» εργαζόμενους.
Φόβος και ευκαιρίες
Παρά τους κινδύνους, ο Γκέιτς παραμένει αισιόδοξος. Θεωρεί βέβαιο πως η A.I. μπορεί να φέρει «πρωτοποριακές θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, καινοτόμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή και ποιοτική εκπαίδευση για όλους».
Στην κουβέντα του με τον Φάλον, επανέλαβε πως σε κάποια επαγγέλματα οι άνθρωποι δύσκολα θα αντικατασταθούν πλήρως. Για παράδειγμα κανείς δεν θέλει να βλέπει ρομπότ να παίζουν μπέιζμπολ και σίγουρα ο αθλητισμός θα παραμείνει «ανθρώπινη υπόθεση». «Υπάρχουν πράγματα που θα κρατήσουμε για εμάς. Αλλά όταν μιλάμε για την παραγωγή, τη μετακίνηση ή την καλλιέργεια τροφίμων, αυτά τα ζητήματα σταδιακά θα επιλυθούν από την τεχνολογία», προεξόφλησε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της A.I. συνοδεύεται από «εύλογες και βάσιμες ανησυχίες», όπως η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και τα σφάλματα στα σημερινά μοντέλα. Παρ’ όλα αυτά, αν ξεκινούσε σήμερα από την αρχή, δηλώνει πως θα επένδυε σε μία startup με επίκεντρο την A.I.
«Μπορεί κάποιος σήμερα να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για μία A.I. startup μόνο με μερικές ιδέες σε προσχέδιο», δήλωνε σε συνέντευξή του στο CNBC Make It το 2024. «Ενθαρρύνω τους νέους σε Microsoft, OpenAI και όπου τους συναντώ: “Ορίστε το σύνορο”. Εσείς έχετε πιο φρέσκια ματιά από μένα και αυτή είναι η δική σας τεράστια ευκαιρία».
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου