27 Μαρτίου 2025

Γερμανία: Aπό τα αυτοκίνητα στα άρματα μάχης

Στα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν δισεκατομμύρια στην άμυνα. Οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε αναζήτηση νέου προσωπικού – και παίρνουν εργαζομένους από την αυτοκινητοβιομηχανία.
Από τη Deutsche Welle:

Σημαντικές αλλαγές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη γερμανική βιομηχανία: ενώ οι κορυφαίες επιχειρήσεις όπως η Volkswagen αναγκάζονται να απολύσουν εκατοντάδες ανθρώπους, οι κατασκευαστές αρμάτων μάχης και πυραυλικών κεφαλών ψάχνουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EY και της DekaBank «τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρόκειται να επενδύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια 72 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς δημιουργώντας έτσι 680.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

Σε σχετική μελέτη της η συμβουλευτική εταιρεία Kearney καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν βέβαια εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό στον οποίο θα επενδύσουν εν τέλει τα κράτη στην άμυνα. Σε περίπτωση που επενδύσουν 2% του ΑΕΠ τους, όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, θα χρειαστούν ως το 2030 περίπου 160.000 εργαζόμενοι, ενώ σε περίπτωση που επενδύσουν 2,5% ή και 3%, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας ανεβαίνει στις 460.000 και 760.000 αντιστοίχως.

Από πού θα βρεθούν οι εργαζόμενοι; Ορισμένες επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας δεν θα χρειαστούν μονάχα περισσότερα εργατικά χέρια, αλλά και νέες τοποθεσίες για την οικοδόμηση εργοστασίων.

Και τι πιο βολικό από το να στραφούν αυτές οι επιχειρήσεις προς εταιρείες άλλων κλάδων που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα; «Επωφελούμαστε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία», παραδέχεται ο Όλιβερ Ντέρε, επικεφαλής της Hensoldt, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. (...)

Εργαζόμενος σε γραμμή παραγωγής βλημάτων

Η μετάβαση από μία εμπορική βιομηχανία σε αυτήν της άμυνας δεν είναι πάντως απλή υπόθεση, όπως εξηγεί στην DW η Εύα Μπρίκνερ, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας Heinrich & Coll. του Μονάχου: «Μία τέτοια μετάβαση είναι δυνατή μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις και ειδικότητες». Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια όπως της Volkswagen ή άλλων εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας «είναι συνήθως σε θέση να εργαστούν για ορισμένες επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας». Σε άλλα τμήματα των επιχειρήσεων όμως η μετάβαση είναι δύσκολη, έως και αδύνατη – όπως συμβαίνει για παράδειγμα με όσους εργάζονται σε τμήματα πωλήσεων.

Η αμυντική βιομηχανία έχει ιδιαιτερότητες. Ο Χανς Κρίστοφ Ατσπόντιεν, επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης για τη Βιομηχανία Ασφαλείας και Άμυνας, αναφέρεται ειδικά σε μία σημαντική ιδιαιτερότητα των εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας: για πολλούς εργαζομένους οι έλεγχοι ασφαλείας είναι υποχρεωτικοί – και κρατούν συχνά καιρό. Η απόκτηση των απαραίτητων αδειών χρειάζεται χρόνο «και ως εκ τούτου είναι δύσκολη η ταχεία μετάβαση των εργαζομένων» από τον έναν κλάδο στον άλλον, τονίζει ο Ατσπόντιεν στην DW. (...)

Θα έρθει η λύση από τις ΗΠΑ; Μόνο στη Γερμανία και την Ευρώπη είναι επομένως δύσκολο να βρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι, όπως και οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τις ανοιχτές διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας.

Εδώ όμως μπορεί να βρεθεί η λύση… από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει ξεκινήσει περικοπές σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, προκύπτει μία ευκαιρία για την Ευρώπη», επισημαίνει η Εύα Μπρίκνερ. Ως τώρα οι ΗΠΑ, με τα κορυφαία πανεπιστήμια και τους τεράστιους προϋπολογισμούς για την έρευνα, προσείλκυαν την αφρόκρεμα του χώρου από ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό όμως τώρα αλλάζει «και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί εκείνη ως καινοτόμος δύναμη – και έτσι να προσελκύσει το εργατικό δυναμικό». (...)

Είναι βέβαιο πάντως πως αυτή η στροφή θα κοστίσει περισσότερα χρήματα. «Είμαι σίγουρη πως ακόμη και στο κομμάτι των απολαβών των εργαζομένων οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη», καταλήγει η Μπρίκνερ.

Τόμας Κόλμαν
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου