3 Απριλίου 2025

Οι δασμοί Τράμπ βυθίζουν τα Χρηματιστήρια στις 3.4.2025

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με την κήρυξη και επίσημα του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ ένα “risk off” δείχνει να επικρατεί στις Αγορές του πλανήτη (με πτώση πάνω από 3% σε πολλές περιπτώσεις), κίνηση την οποία ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, που βρέθηκε πριν τις 12 να κάνει την ανατροπή και περνάει για λίγο σε θετικό έδαφος, τελικά ολοκλήρωσε στις 1.678,7 μονάδες με -1,77% κοντά στο χαμηλό της ημέρας. Αισθητή ήταν η αύξηση του τζίρου μετά από δύο συνεδριάσεις μετρημένων κινήσεων, στα 220,89 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και υποχώρησε στις 1.572,39 μονάδες με βουτιά 3,7%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,93% στις 4.136,84 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.583,74 μονάδες με -1,85%.

Κάνοντας την αποτίμηση της πρώτης συνεδρίασης μετά το δασμολογικό σοκ Τραμπ, ο οποίος τελικά επέλεξε να κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, η ελληνική αγορά μπορεί να κρατήσει ότι κατάφερε να περιορίσει αισθητά τις απώλειες σε σύγκριση με εκείνες των ευρωπαϊκών δεικτών. Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στις ισχυρές στηρίξεις που έλαβε από τον πιο δεικτοβαρή τίτλο που διαθέτει, της Coca Cola (+2,67%), αλλά και εκείνον του ΟΤΕ (+1,92%), με τους πωλητές να εστιάζουν κυρίως στις τράπεζες (-3,7%) δίνοντας συνέχεια και στην κατοχύρωση θέσεων με φόντο την ισχυρά ανοδική πορεία που έχουν ακολουθήσει το 2025.

Στον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, σε δηλώσεις στο Bloomberg, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, “οι δασμοί που ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με μια πρώτη εκτίμηση της τάξης του 0,3% έως 0,4% το πρώτο έτος. Οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών της Χώρας, οπότε οι άμεσες επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Ωστόσο, η Ελληνική Οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα, μέσω του αρνητικού αντίκτυπου στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης”.

Διεθνές sell-off με σφραγίδα Τραμπ

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, “ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στο μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο που έχει αναλάβει οποιοσδήποτε σύγχρονος Πρόεδρος των ΗΠΑ για την Αμερικανική Οικονομία”, όπως ανέφερε το CNN, επιβάλλοντας δασμούς σε περισσότερες από 180 Χώρες, με στόχο να ανατρέψει με μία κίνηση το Παγκόσμιο εμπορικό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα ρισκάρει την ενίσχυση των αντισυσπειρώσεων και την απώλεια Συμμάχων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, “τα ‘πειράματα’ και τα ‘στοιχήματα’ Τραμπ, είναι πολύ πιθανόν να αποδειχτούν επιζήμια για την Παγκόσμια Οικονομία και συνήθως οι Αγορές σπεύδουν να προεξοφλήσουν τέτοιες καταστάσεις. Υποστηρικτές της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου αναφέρουν ότι ο Τραμπ δεν θέλει να ‘τιμωρήσει’ τους Εταίρους, αλλά να μειώσει τα ελλείμματα, να εξασφαλίσει έσοδα και να μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για μειώσεις φόρων. Όμως έτσι, επαναφέροντας καθεστώς δασμών και διμερών εμπορικών συμφωνιών, με μια κίνηση τελειώνει με το μοντέλο της εμπορικής παγκοσμιοποίησης. Θεωρείται βέβαιη η αύξηση του κόστους των περισσότερων προϊόντων για τους Καταναλωτές και η μείωση των περιθωρίων κέρδους για ένα πλήθος Εταιρειών, που θα αναγκαστούν να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης του κόστους, εις βάρος της κερδοφορίας τους.

Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί του Tραμπ αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο και επισημαίνει τέσσερα σημεία. Οι δασμοί είναι: i) μεγαλύτεροι από ότι αναμενόταν, ii) δεν έχουν τιμολογηθεί, iii) έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου η Αμερικανική Οικονομία ήδη επιβραδύνεται και iv) μπορεί να στείλει τις μετοχές σε “bear market” και την ψυχολογία στα τάρταρα, παρότι οι αποτιμήσεις, οι προσδοκίες και οι ροές είναι αυξημένες.

H ING επισημαίνει ότι “μόλις έγινε πραγματικότητα ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης”.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον γερμανικό DAX (-3,05%) και τον γαλλικό CAC 40 (-3,37%) να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Νωρίτερα το πρωί σήμερα στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε σημειώσει πτώση 2,7%.

(upd) Με κατακόρυφη πτώση υποδέχτηκε τους δασμούς Τραμπ και η αγορά των ΗΠΑ. Tο κλείσιμο στη Wall Street βρήκε τον Dow Jones στο -3,98% και τις 40.545,87 μονάδες, τον S&P 500 στο -4,84% (την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2020) και τις 5.396,59 μονάδες και τον Nasdaq στο -5,97% και τις 16.550,61 μονάδες. Σε επίπεδο τίτλων οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατάρρευσης ήταν σε Apple -9,25%, Amazon -8,98% και Meta -8,96%!

Τέλος, ισχυρή βουτιά πραγματοποιούν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών προστέθηκε και απόφαση του OPEC+ να προχωρήσει κανονικά στην αύξηση της παραγωγής που είχε αποφασίσει.

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα στις 3.4.2025

Οι κινήσεις στο ταμπλό στην Αθήνα

Όπως προαναφέρθηκε, η Coca Cola με μικρό τζίρο 703 χιλ. ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 43,14 ευρώ με +2,67% δίνοντας έτσι σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ η κεφαλαιοποίησή της πλέον ξεπέρασε τα 16,1 δισ. Από δίπλα της, ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,92% στα 15,91 ευρώ, ενώ ο μοναδικός άλλος τίτλος στον 25άρη που διασώθηκε με θετικό πρόσημο ήταν του Σαράντη με μικρά κέρδη 0,31%.

Στον Τραπεζικό Δείκτη, όπου πραγματοποιήθηκε πάνω από το 50% του τζίρου της συνεδρίασης, η Eurobank δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με -4,85% στα 2,472 ευρώ (μετά την χθεσινή της υπεραπόδοσή κατά +3,9%). Η Πειραιώς στα 4,99 με -3,48%, η Alpha στα 2,188 με -3,36% και η Εθνική στα 9,276 με -3,19%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέρα από τις τράπεζες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η ΕΛΧΑ -4,18%, η Motor Oil -3,96%, η Aegean -3,73%, και η Τιτάν -3,16%.

Στο σύνολο του ταμπλό, 29 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 100 πτωτικών.

afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: Δασμοί Τραμπ, η παγκοσμιοποίηση τελειώνει εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου