Η Ελληνική Εριουργία συμπυκνώνει μία εντυπωσιακή ιστορία βιομηχανικής ανάπτυξης στην πρώτη περίοδο του 20ου αιώνα. Είχε μία θαυμαστή σταδιοδρομία στις επόμενες δεκαετίες, χωρίς φυσικά να λείψουν οι εσωτερικές έριδες, οι συγκρούσεις αλλά και οι εναλλαγές των ιδιοκτητών. Δημιουργός της ήταν ο Νικόλαος Κυρκίνης.
Το 1914 οικοδομείται το νέο μεγάλο εργοστάσιο της μικρής εταιρείας «Αδελφοί Κυρκίνη» – αυτό που καταστράφηκε τις προηγούμενες ημέρες – και τον Απρίλιο του 1919 η εταιρεία μετονομάζεται σε Ελληνική Εριουργία και από ομόρρυθμος γίνεται ανώνυμη εταιρεία που αναπτύσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το 1999 το κτίριο του υφαντηρίου, η υψικάμινος καθώς και η πρόσοψη του πρώτου εργοστασίου της Εριουργίας κηρύσσονται διατηρητέα μνημεία και παράλληλα, αγοράζεται η μισή έκταση του οικοπέδου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (νυν ΚΤΥΠ) για την κατασκευή σχολείου, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΠΥΡΚΑΛ –πλέον Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)–, με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά την πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης, o δήμος εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Η εγκατάλειψη και ο μη καθαρισμός του χώρου έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση τεσσάρων έως τώρα πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα και τη δημιουργία έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας στην περιοχή. Hδη έχουμε ζητήσει με επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών να περιέλθει το μέρος που ανήκει στα ΕΑΣ (Αμυντικά Συστήματα) στον δήμο, και σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ (πρωην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) να καταλήξουμε σε οριστική λύση για την ανάπλαση και αναγέννηση του χώρου, προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».
Πηγές (και πιο αναλυτικά στα):
Ηταν η τέταρτη πυρκαγιά στην Εριουργία μέσα σε ένα μήνα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ελληνική Εριουργία: Το διατηρητέο και η ιστορία της - Τι αποκάλυψε η πυρκαγιά - ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου