Μέσω της σάρωσης, οι ειδικοί αρχικά επιβεβαίωσαν μαρτυρίες που ήθελαν τους εργάτες, μέχρι την τελευταία στιγμή, να προσπαθούν το πλοίο να διατηρήσει τα φώτα του αναμμένα. Επί ώρες μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, ο Τιτανικός άρχισε να γέρνει, με τους επιβάτες να αναφέρουν ότι τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα όταν βυθίστηκε.
Δεδομένου ότι το λεβητοστάσιο βρίσκεται στο πίσω μέρος του τμήματος της πλώρης όπου το πλοίο έσπασε στα δύο, οι ειδικοί εντόπισαν ότι ορισμένοι από τους λέβητες είναι κοίλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ακόμη λειτουργικοί. Μια βαλβίδα φαίνεται επίσης σε ανοιχτή θέση, το οποίο συνεπάγεται ότι ο ατμός εξακολουθούσε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οσοι εργάτες έμειναν πίσω για να φτυαρίζουν κάρβουνο εν τέλει πνίγηκαν, διασφαλίζοντας, ωστόσο, ότι τα φώτα θα παρέμεναν αναμμένα για να μπορέσουν τα μέλη του πληρώματος να λύσουν όσες περισσότερες σωσίβιες λέμβους γινόταν.
Η προσομοίωση δείχνει επίσης ότι παρά το γεγονός πως το πλοίο χτύπησε φευγαλέα το παγόβουνο, η σύγκρουση προκάλεσε μια σειρά από διατρήσεις σε όλο το κύτος του σκάφους. Κατά την ψηφιακή «αναγέννηση» του ναυαγίου αποτυπώθηκαν τρύπες στο κύτος, σε μέγεθος χαρτιού Α4, οι οποίες πιθανόν συνέβαλαν στη βύθιση.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μικρές τρύπες βρίσκονται σε μεγάλο τμήμα του πλοίου, οπότε το νερό μπαίνει αργά αλλά σταθερά σε όλες αυτές τις οπές και τελικά τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν και ο Τιτανικός βυθίζεται», αναφέρει στον Independent ο Σάιμον Μπένσον, αναπληρωτής λέκτορας ναυτικής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.
Παρά τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών ότι το πλοίο ήταν αβύθιστο, ο Τιτανικός υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, με έξι στεγανά διαμερίσματα να καταστρέφονται. Στη σάρωση ανακαλύφθηκε ένα φινιστρίνι που πιθανότατα έσπασε κατά τη σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο. Το σπασμένο φινιστρίνι συνάδει με τις μαρτυρίες επιζώντων που έλεγαν πως είδαν πάγο σε καμπίνες επιβατών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Το τρισδιάστατο αντίγραφο του θρυλικού ναυαγίου δημιουργήθηκε με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ που ταξίδεψαν σε βάθος 3.800 μέτρων στον πυθμένα του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με τη λήψη πάνω από 700.000 φωτογραφιών. Η σάρωση έγινε στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ του National Geographic και της Atlantic Productions με τίτλο «Titanic: The Digital Resurrection».
«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος “επιζών αυτόπτης μάρτυρας” της καταστροφής και έχει ακόμα ιστορίες να πει. Είναι σαν μια σκηνή εγκλήματος: πρέπει να δεις ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία, στο πλαίσιο που βρίσκονται. Το να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα του συνόλου του χώρου του ναυαγίου είναι το κλειδί για να καταλάβεις τι συνέβη εδώ», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα του ναυαγίου του Τιτανικού, Παρκς Στέφενσον.
Πηγή: kathimerini.gr Με πληροφορίες από Independent
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου