Καθώς το chatbot της OpenAI, ChatGPT, μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, όλοι μας μαθαίνουμε πολλά από αυτό. Αλλά και το ChatGPT μαθαίνει πολλά για εμάς.
Ολοι μας μοιραζόμαστε άθελά μας σημαντικά και ασήμαντα προσωπικά στοιχεία με το chatbot, στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνουμε μαζί του. Οποιο chatbot και εάν χρησιμοποιεί κανείς, ο κανόνας είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες του δώσεις, τόσο πιο πολύ θα μπορέσει να σε βοηθήσει.
Ετσι, κάποιοι χρήστες του δίνουν ολόκληρα τα αποτελέσματα των ιατρικών τους εξετάσεων για να τα αναλύσει, ενώ προγραμματιστές μοιράζονται μαζί του τον κώδικα που έχουν γράψει για να βρει τα λάθη.
Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης «διψούν» για δεδομένα ώστε να βελτιώσουν τα μοντέλα τους, αλλά ακόμη και αυτές δεν θέλουν τα μυστικά μας. «Παρακαλώ μη μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες στις συνομιλίες σας», προτρέπει η OpenAI. Και η Google καλεί τους χρήστες του Gemini: «Μην εισάγετε εμπιστευτικές πληροφορίες ή δεδομένα που δεν θα θέλατε να δει κάποιος».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτά είναι τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με τα chatbots:
- Πληροφορίες ταυτότητας: Σε αυτές περιλαμβάνονται ο αριθμός της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, το ΑΦΜ, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου.
- Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων: Εάν θέλετε να ρωτήσετε ένα chatbot τι σημαίνουν τα αποτελέσματα που μόλις λάβατε, προσπαθήστε να κόψετε από την εικόνα όλα τα προσωπικά στοιχεία, πριν να την «ανεβάσετε».
- Οικονομικά στοιχεία: Κρατήστε κρυφούς τους αριθμούς των τραπεζικών σας λογαριασμών.
- Ευαίσθητες πληροφορίες για την εταιρεία σας: Εάν χρησιμοποιείτε τα chatbots για τη δουλειά σας, μπορεί να τους αποκαλύπτετε άθελά σας τα στοιχεία των πελατών ή τα εμπορικά μυστικά της επιχείρησης. Ακόμα και εάν ζητάτε βοήθεια για να συντάξετε ένα email, αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ χρήσιμη στη δουλειά σας, θα ήταν καλύτερο η εταιρεία σας να πληρώνει για επαγγελματικές συνδρομές.
- Στοιχεία login: Τα chatbots δεν έχουν σχεδιαστεί για να παίζουν τον ρόλο ενός «digital vault», δηλαδή να αποθηκεύουν τα passwords, τα PINs κ.τ.λ.
Πηγή: Moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου