Στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε δύο video, πηγές αυτού του άρθρου. Εν συντομία όμως, η κρίση και η κατάρρευση της Ισλανδίας έχει ως εξής (με χρονική σειρά):
- Η Ισλανδία ιδιωτικοποιεί τις τράπεζες
- Οι τράπεζες προσελκύουν μεγάλα ποσά καταθέσεων κυρίως από Άγγλους & Ολλανδούς
- Οι τραπεζίτες τοποθετούν τα χρήματα σε επενδύσεις και για αρκετό καιρό απολαμβάνουν τρομερά κέρδη από τόκους.
- Το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brother συμπαρασύρονται και οι Ισλανδικές Τράπεζες, καθώς οι επενδύσεις γίνονται επισφαλής και όλοι οι καταθέτες ζητάνε ταυτόχρονα τα χρήματά τους πίσω.
- Φυσικά τόσα λεφτά ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχουν για να δοθούν, οπότε οι τράπεζες δηλώνουν χρεοκοπία, οι μεγαλοτραπεζίτες διαφεύγουν στο εξωτερικό (όπου διάγουν βίο ανθόσπαρτο φυσικά με τα χρήματα που κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια) και οι καταθέτες στρέφονται κατά της Ισλανδικής κυβέρνησης, γιατί εκείνη εγγυάται τα δάνεια των τραπεζών της.
- Οι Ισλανδοί αρνούνται να πληρώσουν για μία σχέση η οποία αφορά ουσιαστικά βρετανούς & ολλανδούς καταθέτες και ιδιώτες τραπεζίτες, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα ποσό που υπερβαίνει κατά πολλές φορές το εθνικό προϊόν της μικρής Ισλανδίας.
- Το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ολλανδίας απειλούν με οικονομικό αποκλεισμό (ότι δηλαδή θα πεινάσουν οι Ισλανδοί λόγω έλλειψης εισαγόμενων αγαθών και μη αποδοχής των εξαγόμενων τους). Τα media παντού γίνονται εντελώς αντι-ισλανδικά και καθρεπτίζουν τους Ισλανδούς σαν ψεύτες που δεν πληρώνουν (μάλιστα τοποθετούν την Ισλανδία σε μία λίστα τρομοκρατών που περιέχει και την Αλ-Κάιντα).
- Υπό το βάρος αυτό, η Ισλανδία συζητά και προτείνει ένα σταθερό μέρος του ΑΕΠ της να πληρώνει τόκους, δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα αποπλήρωνε σιγά σιγά και με ευνοϊκούς όρους για τους Ισλανδούς το χρέος τους, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την οικονομία.
- Η Αγγλία και η Ολλανδία δε το δέχονται και ζητούν πλήρη αποπληρωμή εδώ και τώρα, κάτι που θα σήμαινε πως η Ισλανδία θα έπρεπε να πάρει τα χρήματα από το ΔΝΤ για να τους ξεπληρώσει και στη συνέχεια ουσιαστικά να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία στο ΔΝΤ.
- Εξοργισμένος ο λαός, ο οποίος βλέπει τους υπεύθυνους για την κρίση (του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος) να ζουν πλουσιοπάροχα σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και αντιλαμβάνεται πως θα την πληρώσει άδικα και υπερβολικά ακριβά (συγκριτικά: το κατά κεφαλήν χρέος κάθε κατοίκου της Ισλανδίας ήταν τριπλάσιο από αυτό των Γερμανών που μετά τον Ά παγκόσμιο πόλεμο έκαναν ~90 χρόνια να ξεπληρώσουν), αναγκάζει τον πρόεδρο να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο του ΔΝΤ και να το θέσει σε δημοψήφισμα το οποίο είναι συντριπτικό (~93%) υπέρ του ΟΧΙ.
- Μόλις 3 χρόνια μετά, η Ισλανδία ήδη στέκεται στα πόδια της (το νόμισμά τους υποτιμήθηκε περίπου κατά 70%, αλλά μέσα σε λίγους μήνες το πρωτογενές έλλειμμα είχε γίνει πλεόνασμα)
Σε ειδικό δικαστήριο, στις αρχές Μαρτίου 2012, οδηγείται ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, που είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Kaupthing, Landsbanki και Glitnir) κατέρρευσαν. Εάν κριθεί ένοχος, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Πηγή: Από δημοσιεύματα τύπου
Όπως διαβάζω στις 23,4,2012 "ένοχο για τη μία εκ των τεσσάρων κατηγοριών αμέλειας που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008 έκρινε τη Δευτέρα το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, χωρίς να του επιβάλλει εντούτοις ποινή. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος είναι η πιο μικρής βαρύτητας και αφορά την αποτυχία σύγκλησης υπουργικών συμβουλίων αφιερωμένων αποκλειστικά στην κρίση προς ενημέρωση των υπουργών του για την κατάσταση και τους κινδύνους εν όψει". Ατιμωρησία και εκεί λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πολιτική διατρέχει κρίση πάντα και παντού..
ΑπάντησηΔιαγραφή