Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks.
Σε αυτό το μέρος διαβάστε την άποψη των Αμερικανών για την (τότε) νέα ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου και τη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη με την αμερικάνικη πρεσβεία.
7/10/2009 – Σχόλια των αμερικανών για τη νέα ελληνική κυβέρνηση
12/11/2009 – Συνάντηση αμερικανών με Λούκα Κατσέλη για τις διαρθρωτικές αλλαγές
Φάκελοι Wikileaks για την Ελλάδα #3
7/10/2009 – Σχόλια των αμερικανών για τη νέα ελληνική κυβέρνηση
- Οι αμερικανοί θεωρούν περίεργο γιατί ο Σπύρος Κουβέλης έγινε υφυπουργός εξωτερικών αντί για υπουργός περιβάλλοντος, δεδομένης της πείρας του (διευθυντής ελληνικής WWF για πέντε χρόνια) και της δραστηριότητάς του. Εξίσου περίεργο θεωρούν τη θέση του Σπύρου Βούγια ως υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, λόγω παντελούς απειρίας στον τομέα.
- Στον Θεόδωρο Πάγκαλο θεωρούν ότι δόθηκε ισχυρή θέση, ως πρόεδρου της «Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων», η οποία ουσιαστικά αποφασίζει για τις στρατιωτικές προμήθειες και της «Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής». Τον θεωρούν επηρεασμένο από το γαλλικό Μαοϊσμό (ακραία αριστερή θεωρία), αρνητικό προς τον καπιταλισμό και φιλικό προς τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στην πολιτική (ο παππούς του, στρατηγός, ηγήθηκε το 1920 στρατιωτικής δικτατορίας). Γενικά τον θεωρούν πολύ ειλικρινή, άστατο στη συμπεριφορά του και επισημαίνουν ότι δεν επιδιώκει τη απαραίτητα τη συναίνεση όλων και η γνώμη του πάντα αντικατοπτρίζει τις απόψεις των παλαιών αριστερών εκσυγχρονιστών.
- Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει εμπειρία σε θέματα άμυνας, αλλά μαθαίνει γρήγορα και είναι εργασιομανής. Η προηγούμενη κυβέρνηση (Καραμανλή) δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά-αμυντικά ζητήματα και αυτό πιστεύουν οι αμερικανοί ότι θα αλλάξει με το Βενιζέλο.
- Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι κατάλληλος για το νέο υπουργείο Προστασίας του πολίτη, καθώς έχει σημαντική πείρα και οι αμερικανοί του χρεώνουν την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
- Η Λούκα Κατσέλη χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του Σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ως λαϊκίστρια.
- Ο Χάρης Καστανίδης θεωρείται ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου. Η ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης απέσπασε κολακευτικά σχόλια ακόμη και από αντιπάλους.
- Ο Γιάννης Ραγκούσης εξακολουθεί να διατηρεί ένα εστιατόριο στην Πάρο, από τότε που ήταν δήμαρχος. Είναι πολύ στενός συνεργάτης του Παπανδρέου και έχει τη δύναμη να επηρεάζει τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται γλυκομίλητος και προσεκτικός.
- Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θεωρείται χαμηλών τόνων και επισημαίνεται η εξαιρετική της πείρα στην Ευρώπη.
- Η Τίνα Μπιρμπίλη κέρδισε τη θέση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος περισσότερο με την ικανότητά της να γράφει λόγους για τον Γιώργο Παπανδρέου και λιγότερο με το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο.
- Το υπουργείο μεταφορών διαχειρίζεται μάλλον το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ, μετά το υπουργείο Άμυνας.
- Η κα Κατσέλη παραδέχεται ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αφιλόξενο τόσο για τους ξένους, όσο και για τους έλληνες επιχειρηματίες και θα προσπαθήσει μέσω 800 εκ. ευρώ για επενδύσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και του one-stop-shop “Invest in Greece” προγράμματος να αντιμετωπίσει την ύφεση. Το 2010 σκοπεύει να παρουσιάσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών στην επιχειρηματικότητα. Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι κάπως αόριστη στα σχέδιά της.
- Επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική πλέον στις βιομηχανίας χαμηλών-προσόντων, λόγω των πολύ υψηλών μισθών τους.
- Επίσης επισημαίνει πως η πολύ αργή απονομή δικαιοσύνης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δικηγόροι δεν πληρώνονται για να κάνουν διαμεσολάβηση/διαιτησία και έτσι προτιμούν τις χρονοβόρες δίκες.
- Για τους αμερικανούς, η αξιοπιστία της Κατσέλη δέχθηκε σοβαρό πλήγμα όταν απέτυχε να ελέγξει την απεργία των ναυτεργατών, αφού χρειάστηκε να αναλάβει ο υπουργός Μεταφορών και ο Θεόδωρος Πάγκαλος τις διαπραγματεύσεις. Δηλώνει πάντως ότι θα τιμήσει το συμβόλαιο της COSCO και θα χειριστεί η ίδια προσωπικά της υποθέσεις της Ναυτιλίας, για να κατευνάσει τα παράπονα από την κατάργηση του ξεχωριστού υπουργείου Ναυτιλίας.
- Οι αμερικανοί απορούν πως η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ελλάδας, ο τουρισμός, ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και όχι σε κάποιο πιο «οικονομικό» υπουργείο.
- Οι αμερικάνοι θεωρούν την Κατσέλη μία έξυπνη, εξαιρετικά μορφωμένη γυναίκα, η οποία ξέρει τι χρειάζεται να γίνει για να αναρρώσει η ελληνική οικονομία. Τα χέρια της όμως είναι κάπως δεμένα, γιατί έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά των ιδιωτικοποιήσεων και δεν μπορεί πλέον να ψηφίσει θετικά σε κρίσιμα διαρθρωτικά μέτρα για την αγορά εργασίας.
Φάκελοι Wikileaks για την Ελλάδα #3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου