Αναφορά (report) σύμφωνα με την οποία το χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο εξέδωσε η Royal bank of Scotland (RBS), τονίζοντας ότι η Κύπρος θα εξελιχτεί σε γεωπολιτικό σταθμό λόγω του Φυσικού Αερίου.
Τα έσοδα που θα προκύψουν από το Φυσικό Αέριο θα καλύψουν το χρέος της Κύπρου αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κυπριακό κούρεμα (PSI).
"Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι κυρίως οι τράπεζες" αναφέρει η RBS, σημειώνοντας ότι, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται από το κυπριακό ΥΠΟΙΚ στο 85,8% του ΑΕΠ το 2012, αν σε αυτό προστεθούν τα 11,5 δις ευρώ (10 για τράπεζες και 1,5 για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων) τότε το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ. Αναμένεται δε να υποχωρήσει γύρω στο 100% του ΑΕΠ το 2020.
Η Royal bank of Scotland προβαίνει επίσης σε κάποιες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες, το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.
Η Τράπεζα θεωρεί ότι δεν θα επιβληθεί κούρεμα στο Κυπριακό χρέος. Υπάρχει η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μοναδικό. Είναι πολύ πιθανή η εκλογή ενός Προέδρου που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων (Νίκος Αναστασιάδης). Επίσης η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αφού το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται μόλις στο 1% το 2013.
Η RBS θεωρεί ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου είναι πολύ καλύτερες και επικαλείται τρεις λόγους, τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, την ενδεχόμενη απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας.
Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τη RBS, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι πληρωμές του κυπριακού χρέους "ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων".
"Αν και η δυναμική του χρέους ως προς το ΑΕΠ φοβίζει, η Κύπρος 'κάθεται' πάνω σε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και δυνητικά πετρελαίου", αναφέρει, προσθέτοντας ότι "τα αρχικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πιθανώς να αξίζουν 300% του ΑΕΠ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2.950% του ΑΕΠ". "Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις γεωτρήσεις εκτιμάται γύρω στο 60%, το οποίο ισοδυναμεί με ποσό πέραν του 200% του ΑΕΠ", σημειώνεται.
Αναφερόμενη στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου ότι κοιτάσματα της τάξης των 60 τρις. κυβ. ποδών θα μπορούσαν να ανεβρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η RBS σημειώνει ότι η συνολική αξία των κοιτασμάτων αυτών αντιστοιχεί σε €620 δις σε τρέχουσες τιμές. "Υπολογίζοντας ένα 20% περιθώριο κέρδους, η αξία για την Κύπρο θα είναι πέριξ των €106 δις, που ξεπερνά το 580% του ΑΕΠ", αναφέρεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου