16 Μαΐου 2013

Έντονο Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της Κίνας για το λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, εκδήλωσε και επίσημα σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεντσιάνγκ, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αντ. Σαμαρά σήμερα στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να μετατρέψει την χώρα μας σε κόμβο συγκέντρωσης και μεταφοράς αγαθών και τα λιμάνια της σε πύλη της Ευρώπης

«Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ» ανέφερε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο κ. Κεντσιάνγκ, ανακοίνωσε στον κ. Σαμαρά, ότι η COSCO θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό, την πλειοψηφία των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (αγοράζοντας όλες τις μετοχές που απέκτησε πρόσφατα καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, αλλά κι ένα ποσοστό από το 55% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο) καθώς και την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αποκρατικοποιείται.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Κίνας, εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για την αγορά ελληνικών προϊόντων κατονομάζοντας συγκεκριμένα ελαιόλαδο, μάρμαρα, κρασί και φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ υποσχέθηκε στήριξη της ελληνικής οικονομίας με στενότερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης υποσχέθηκε βοήθεια στον τομέα της οργάνωσης των υποδομών της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και γι αυτό θα αυξήσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιό της σε ελληνικά ομόλογα.

Χθες υπογράφηκαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ Ελλάδος και Κίνας, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι διακρατικές και τίθενται άμεσα σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.

Οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

1. Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της China Development Bank για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε κινεζικές εταιρείες και την ανάλογη χρηματοδότησή τους.

2. Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του INVEST IN GREECE και της China Development Bank με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο Τουρισμός, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια για να προσελκυθεί ευκολότερα επενδυτικό ενδιαφέρον.

3. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών HUAWEI για την εγκατάσταση κέντρου καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κόμβου, που θα παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

4. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης με την κινεζική εταιρεία ΖΤΕ για την μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistic hub) για τα προϊόντα της ΖΤΕ στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

_________________







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου