3 Μαΐου 2013

Reuters: Ούτε σεντ δεν έχουν χάσει οι Βορειοευρωπαίοι από την κρίση

Οι φορολογούμενοι των βορείων χωρών της ευρωζώνης, τα τρία και πλέον χρόνια της κρίσης χρέους, των διασώσεων και των τραπεζικών αναταραχών,όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ, αλλά πολύ περισσότερο, οι κυβερνήσεις των χωρών της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, έχουν εξοικονομήσει πολλά δισ. ευρώ εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης του κόστους δανεισμού τους στις αγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όπως σχετικά αναφέρει σε άρθρο του το capital.gr.

Αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει το να «ριζώσει» η εικόνα των σκληρά εργαζόμενων βορειοευρωπαίων, που βάζουν λεφτά για να σώσουν τους σπάταλους και όχι και τόσο εργατικούς νότιους, τροφοδοτώντας τη δυσαρέσκεια και υπονομεύοντας την ενότητα της Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται ακόμη ότι μια έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz, έχει υπολογίσει ότι το Βερολίνο έχει εξοικονομήσει 10,2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2010-2012 εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18% τώρα.

Μια άλλη έρευνα, του Jens-Hogrefe στο οικονομικό ινστιτούτο IfW, υποδηλώνει ότι ο γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εξοικονόμησε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και της επίδρασης από το safe-haven με τους επενδυτές να τοποθετούνται στη Γερμανία.

Αυτά τα ποσά αυξήθηκαν στα 9,6 δισ. ευρώ το 2012 και μόνο η επίδραση του safe-haven ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ το 2013, αναφέρει το IfW.

«Εάν προσθέσουμε και τα πλεονεκτήματα των επιτοκίων που αποκτήθηκαν στην περίοδο 2010-2012, σε αυτά που θα κερδίσει η Γερμανία στα επόμενα χρόνια, φθάνουμε σε ένα σωρευτικό αποτέλεσμα ανακούφισης των επιτοκίων για το γερμανικό προϋπολογισμό, ύψους 67 δισ. ευρώ», αναφέρει η Allianz σε report της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αυτά είναι αρκετά για να μειώσουν περί τις 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αναλογία του δημοσίου χρέους της Γερμανίας», εξασφαλίζοντας περαιτέρω εξοικονόμηση.

Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία ίσως να μην έχουν κερδίσει τόσο πολύ όσο η Γερμανία, αλλά έχουν επίσης δει μια σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού στη διάρκεια της κρίσης.

Για να χάσει τα λεφτά της οποιαδήποτε χώρα που έχει παράσχει βοήθεια διάσωσης, θα πρέπει η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος να κηρύξει στάση-πληρωμών στα δάνεια που έχει λάβει. Αλλά αντί οι χώρες αυτές να είναι κοντά στην χρεοκοπία, οι Πορτογαλία και Ιρλανδία είναι κοντά στο να βγουν από τα προγράμματα διάσωσης και αποτελούν μικρό ρίσκο, ενώ ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ισπανίας ήταν πάντοτε μικρός και είναι διαχειρίσιμος στην Κύπρο.

Η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει 166 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά ακόμη και αυτό αλλάζει. «Κάθε ημέρα που περνάει, το ρίσκο η Ελλάδα να κοστίσει οτιδήποτε στους φορολογούμενους υποχωρεί. Δεν τα πάει άσχημα για την ώρα και υπάρχει μια πιθανότητα ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα από ό,τι πιστεύεται», δηλώνει άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια στην Ελλάδα το 2010 τα οποία ανήλθαν σε 52,9 δισ. ευρώ, δεν εστάλησαν καθόλου χρήματα φορολογούμενων στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όλες οι επόμενες διασώσεις χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη και εάν οποιαδήποτε από τις διασωθείσες χώρες δεν πλήρωνε τα λεφτά που έχει λάβει από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η εναλλακτική –μια διάσπαση της ευρωζώνης- θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος από τυχόν απώλειες από τη διάσωση.

_____________
Πηγή: http://www.capital.gr στις 2.5.2013 (Η ανάρτηση αποτελεί μέρος από άρθρο με τίτλο: "Reuters: Ούτε σεντ δεν έχουν χάσει οι Βορειοευρωπαίοι από την κρίση")






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου