8 Δεκεμβρίου 2013

Διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο

Ουκρανοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έπειτα από την υπαναχώρησή της στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο. 
Παράλληλα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας».

Το άγαλμα του Λένιν, ειδικά στην ουκρανική πρωτεύουσα, συμβολίζει την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες. Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.



Παράλληλα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές ζητούσαν σήμερα στο Κίεβο την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας» από «ορισμένους πολιτικούς». Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε η Λάντα Σαφόνοβα, εκπρόσωπος της SBU.

Το μήνυμα της Τιμοσένκο
Η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε γραπτό μήνυμά της, που διάβασε η κόρη της Γεβγκένια ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, τονίζει:
«Στόχος μας είναι η άμεση αποχώρηση του ουκρανού προέδρου». «Μην τα παρατάτε, μην κάνετε βήματα προς τα πίσω, μη διαπραγματεύεστε με την εξουσία αυτή που έχει βάψει με αίμα τα χέρια της. 'Εχουμε σήμερα να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια διεφθαρμένη δικτατορία και στην επιστροφή στο σπίτι μας, την Ευρώπη...». «Ο Γιανουκόβιτς δε θα υπογράψει ποτέ τη σμφωνία σύνδεσης με την Ευρώπη, έχει αποφασίσει να προσχωρήσουμε σε μια λέσχη δικτατόρων».

_____________
Πηγές: www.kathimerini.gr και www.ethnos.gr 08.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου