2 Ιανουαρίου 2014

Μπροστά στο 2014. Έτος ανατροπής και ελπίδας

Προσδοκίες, ελπίδες αλλά και κίνδυνοι και κάποιες προβλέψεις για τις πιθανές εξελίξεις στη χώρα μας το 2014. Κάποιες απόψεις σε δυο άρθρα, από διαφορετική σκοπιά το καθένα. "Μπροστά στο 2014" από το "Έθνος" και "Έτος ανατροπής και ελπίδας" από την "Αυγή".
Ρίξτε μια ματιά:



Μπροστά στο 2014
από το "Έθνος / Γνώμη"

Συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα να υπογραμμίζεται -και όχι άδικα- η σοβαρότητα της νέας χρονιάς, οι προσδοκίες που επενδύονται σε αυτή και οι κίνδυνοι από την ενδεχόμενη διάψευσή τους. Αλλά ειδικά αυτή η χρονιά που ξεκίνησε χθες είναι ασύγκριτα κρισιμότερη απο όποιαδήποτε άλλη και οι διεργασίες που θα συντελεστούν στη διάρκειά της θα καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία καμία κομματική προπαγάνδα δεν είναι δυνατόν να ακυρώσει. Οπως, για παράδειγμα, ότι η ανοχή και η αντοχή του λαού έχουν εξαντληθεί. Αρα, ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων και μνημονίων θα έχει μέχρι και διαλυτικές για το κυβερνητικό μέτωπο παρενέργειες.

Αντίθετα, πιθανή δικαίωση των στόχων και των εκφρασμένων επιδιώξεων της δικομματικής κυβέρνησης, όπως οι όποιες παρεμβάσεις στο χρέος για να καταστεί βιώσιμο, και η επανάκτηση από την ελληνική κυβέρνηση της δυνατότητας να διαχειρίζεται προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας θα αποδυναμώσουν αναπότρεπτα την όποια απήχηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι όποιες προβλέψεις για τις πιθανές εξελίξεις είναι παρακινδυνευμένες. Αν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα, αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση, μια και οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις είναι εύλογο να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, όταν μάλιστα έχει τηρήσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις της. Και όταν παράλληλα οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν να επιδείξουν μέχρι στιγμής καμία ιδιαίτερη δυναμική.

Ισως με τη λήξη της ελληνικής προεδρίας και με δεδομένα τα αποτελέσματα των δημοτικών και των ευρωπαϊκών εκλογών να έχει διαμορφωθεί κάποια τάση ως προς το μέλλον της χώρας και ως προς τις δυνάμεις που θα καθορίσουν αυτό το μέλλον. Ισως.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63942191


Έτος ανατροπής και ελπίδας 

από την "Αυγή"

Ορόσημο το 2014 για την Ελλάδα των Μνημονίων, καθώς ο λαός μπορεί να ορίσει και πάλι τη μοίρα του.

Η μεγάλη διαπραγμάτευση της άνοιξης για το χρέος παρέχει τη δυνατότητα να τεθούν οι βάσεις για αντιστροφή της καταστρεπτικής πορείας ύφεσης και ανεργίας.

Οι διπλές εκλογές του Μαΐου και οι εθνικές που θα προηγηθούν ή θα ακολουθήσουν μπορούν να θέσουν στο περιθώριο τους εγχώριους εκπροσώπους των δανειστών και να αναθέσουν τις ευθύνες της χώρας σε νέες δυνάμεις.

Το "μεσοπρόθεσμο" Μνημόνιο που ετοιμάζεται να συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα τον Ιανουάριο μπορεί να ακυρωθεί με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και της αντιπολίτευσης.

Να είναι το 2014 τελευταία χρονιά Μνημονίων και τρόικας εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αλ. Τσίπρας: Το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το γκρεμισμένο πολιτικό σκηνικό και τα Μνημόνια της καταστροφής και να ξεκινήσουμε τη νέα μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/1603547/etos-anatropis-kai-elpidas






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου