2 Ιανουαρίου 2014

Πάνω σε μια διδαχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

«... Η πολιτική και η οικονομική αστάθεια, και προ παντός τα πάθη τα πολιτικά παρημπόδισαν την πρόοδον του έθνους και πολλάκις υπήρξαν αιτία εθνικών συμφορών...». Κάποια λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πενήντα και πλέον χρόνια πριν, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα, καθώς ανατέλλει μια νέα, δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας, καθώς το παλαιό πολιτικό σύστημα σαρώνεται μαζί με ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς ο διχασμός, το μίσος, ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός έχουν θεριέψει και κάνουν τη λογική και τη σύνεση να νιώθουν μεγάλη μοναξιά, όπως σχολιάζει ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή. Όμως η χώρα πρέπει να μείνει όρθια και να ξεπεράσει την κρίση.

Το ενδιαφέρον αυτό άρθρο, αλλά και ένα ουσιαστικό σχόλιο κάποιου αναγνώστη, στη συνέχεια:

Πάνω σε μια διδαχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Του Αλέξη Παπαχελά

«Γνωρίζετε από την ιστορίαν, παλαιάν και πρόσφατον, ότι η πολιτική και η οικονομική αστάθεια, και προ παντός τα πάθη τα πολιτικά παρημπόδισαν την πρόοδον του έθνους και πολλάκις υπήρξαν αιτία εθνικών συμφορών». Τα λόγια αυτά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1961 έχουν και σήμερα τη σημασία τους και βεβαίως την επικαιρότητά τους. Ισως εκείνη την ώρα που τα πολιτικά πάθη είχαν όντως ανάψει να μην μπορούσε κανείς να τα εκτιμήσει. Η συνέχεια του συγκεκριμένου λόγου ήταν όμως προφητική: «Διά να εκτιμήσετε τα αγαθά αυτά θα πρέπει να ενθυμηθείτε την εικόνα την οποίαν παρουσίαζεν η Ελλάς κατά το παρελθόν. Εμφύλιοι πόλεμοι, επαναστάσεις, μεταπολιτεύσεις, στρατιωτικά κινήματα, αλλεπάλληλαι κυβερνητικαί κρίσεις, χρεωκοπίαι και αναπροσαρμογαί, υπήρξαν τα μόνιμα γνωρίσματα της δημοσίας μας ζωής και ενεφάνισαν την Ελλάδα ως πολιτικώς και οικονομικώς αναρχουμένην».

Καλό θα ήταν όλοι μας να τα έχουμε αυτά στο μυαλό μας καθώς ανατέλλει μια νέα, δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας. Δεν μαθαίνουμε Ιστορία δυστυχώς και ξεχνούμε ότι τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μια παρένθεση ομαλότητας και ευημερίας μέσα σε μια μακρά πορεία περιπετειών και ανωμαλίας.

Το 2014 θα βαδίσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το παλαιό πολιτικό σύστημα σαρώνεται μαζί με ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Το καινούργιο δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Θα έλθει όμως, θα εμφανισθεί γιατί το απαιτούν οι ιστορικές συνθήκες και το καθιστούν εφικτό οι ικανότητες του Ελληνα να ξεπερνά τις μεγάλες κρίσεις. Πρέπει όμως η χώρα να μείνει όρθια. Ο διχασμός, το μίσος, ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός έχουν θεριέψει και κάνουν τη λογική και τη σύνεση να νιώθουν μεγάλη μοναξιά. Ελπίδα μάς δίνει η ωριμότητα και η καρτερικότητα την οποία έχουν δείξει οι Ελληνες που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, σέβονται τους νόμους και θέλουν την προκοπή του τόπου και των παιδιών τους. Αισθαίνονται οργή τώρα γιατί είναι τα πλέον αδικημένα θύματα της κρίσης. Σε αυτούς όμως στηρίχθηκε πάντοτε η χώρα στις περιόδους αναγέννησης, αυτοί συνιστούν τη ραχοκοκκαλιά της πατρίδας. Αυτοί μας δίνουν ελπίδα ότι το 2014 θα είναι δύσκολο, αλλά δεν θα αναβιώσει εφιάλτες του παρελθόντος.


Η ευθύνη των τηλεοπτικών καναλιών

Πρέπει όμως και τα τηλεοπτικά κανάλια (και γενικότερα τα ΜΜΕ, ως μια μορφή εξουσίας) να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, για όσα συνέβησαν σε αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Μια άποψη ενός αναγνώστη του παραπάνω άρθρου (υπογράφει ως nik),
που θίγει μια επιμέρους (αλλά ουσιαστική) πτυχή του όλου προβλήματος, την "ευθύνη των τηλεοπτικών καναλιών", στη συνέχεια:

"Για να γίνουν τα ζητούμενά σας όμως, αγαπητέ κ. Παπαχελά, απαιτείται, το ξαναγράφω: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, να αλλάξει πλήρως η εικόνα στις τηλεοράσεις, απαιτείται να κάνουν τα μεγάλα κανάλια μια συμφωνία ότι θα κατεβάσουν τους τόνους, θα γίνουν επιστημονικότερα και εκπαιδευτικά, εν πολλοίς θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους και αυτά την ευθύνη τους για το δρόμο που πήραμε τα τελευταία 20 χρόνια. 
Είναι αυτά που μέσα από κοκορομαχίες έκαναν τον Έλληνα να ξεχάσει τι είναι ο διάλογος, είναι αυτά που έμαθαν την κάθε νοικοκυρά να αισθάνεται άβολα αν δεν έχει εξοχικό στη Μύκονο και Καγιέν, είναι αυτά που έκαναν το έλασσον μείζον επειδή ένας εικονολήπτης τους βρέθηκε εκεί, είναι αυτά δηλαδή που αντί να μας λένε τι γίνεται στον κόσμο και περίπου να μας δείχνουν το δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε, μας έκλεισαν σε έναν πρωτοφανή αυτισμό μετατρέποντάς μας σε μια χλιδάτη Αλβανία του Χότζα (η Αλβανία όμως διαθέτει κτηματολόγιο...), είναι αυτά που παρέλαβαν το σκυλάδικο περιθωριακό είδος το οποίο άκουγε το 1% του πληθυσμού και οι υπόλοιποι πήγαιναν μία φορά το χρόνο για χαβαλέ, και το επέβαλαν ως τρόπο ζωής. 
Αυτά λοιπόν τα κανάλια συνεχίζουν σήμερα και τις κραυγές αντί ειδήσεων και τον βομβαρδισμό μας με "αστέρια" που έχουν καταδίκες για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων, σφυρίζοντας αδιάφορα για το γεγονός ότι η σκυλάδικη αισθητική που επέβαλαν είναι ακριβώς αυτή που έκανε τα λαμόγια από εξαίρεση κανόνα, αφού για να είναι ωραίος και κιμπάρης ο μέσος νεοέλληνας καλείτο να δίνει 50 ευρώ στον παρκαδόρο του σκυλάδικου, άλλα τόσα στην κοπέλα, τουλάχιστον 1000 για λουλούδια και πάει λέγοντας. Τόσα λεφτά όμως μόνο με αρπαχτές και καταπατήσεις παντός είδους βγαίνουν. Αυτό δυστυχώς συνεχίζουν να προβάλλουν, τη μουσική των λαμογιών και πρέπει να συμφωνήσουν ότι "ως εδώ". Το άρθρο του Συντάγματος για την προστασία της νεότητας είναι αυτό που μας επιβάλλει να μην έχουμε π.χ. βιτρίνες με γυμνές γυναίκες δίπλα από τη Βουλή ή από ένα σχολείο, η νεότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια πρέπει να μαθαίνει να τιθασεύει το συναίσθημα για να ωριμάσει, τα σκυλάδικα το εξάπτουν και μάλιστα με "ιδεολογίες" που μας πάνε πίσω κι απ' την εποχή του Κουρ-πασά. 
Κι αν δεν θέλουν να συμφωνήσουν τα κανάλια σ'αυτό, ας αναλάβει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να τα πείσει. αλλιώς ας παραιτηθούν ομαδικά".

Σχολίασε ο/η nik | 17:37:00, Ιανουάριος 2nd, 2014

___________________
Πηγή: www.kathimerini.gr και συγκεκριμένα:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/01/2014_534280






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου