4 Απριλίου 2015

1968 η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ευρώπης στο Μπάσκετ!

Στις 4 Απριλίου 1968, σαν σήμερα 47 χρόνια πριν, η ΑΕΚ νικά τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατακτά το κύπελλο κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μία χρονική στιγμή, που το άθλημα δεν ήταν στις καρδιές των ελλήνων φιλάθλων. 

Στη φωτογραφία οι Αμερικάνος, Τρόντζος, Ζούπας, Τσάβας, Βασιλειάδης, μετά τη λήξη του ιστορικού τελικού. 

Την εποχή εκείνη οι Απριλιανοί ετοιμάζονταν να εορτάσουν την πρώτη τους επέτειο στην εξουσία με 2500 πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές. Η κομμουνιστοκρατούμενη Τσεχοσλοβακία ζούσε την «Άνοιξη της Πράγας» με τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Στη Γαλλία, ο «Μάης» ήταν προ των πυλών.

Ο αγώνας έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν διέθετε άξιο λόγου κλειστό, παρά μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτινγκ. Τότε 80.000 θεατές, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ, κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Το ανοιξιάτικο βράδυ της 4ης Απριλίου 1968 ο «δικέφαλος» παρέταξε μια αμιγώς ελληνική ομάδα με σπουδαίους παίκτες, όπως ο Αμερικάνος, ο Ζούπας (ο κοντός) και ο Τρόντζος (ο ψηλός). Η ΑΕΚ έπαιξε δυνατά, με πάθος, ενισχυόμενη από τις δεκάδες χιλιάδες των φιλάθλων (ήμουν και εγώ εκεί! δεν μπορώ να μην το αναφέρω) και έτσι η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα για τους παίκτες του Νίκου Μήλα. Ο Αμερικάνος με 29 πόντους, ο Τρόντζος με 24 και ο Ζούπας με 12 δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους Τσέχους. 

Η ομάδα της Πράγας είχε να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις τον τσιμεντένιο αγωνιστικό χώρο του Καλλιμάρμαρου, αλλά και τα φλας των φωτορεπόρτερ, που τύφλωναν τους παίκτες της σε κάποιες κρίσιμες επιθέσεις, όπως ανέφεραν κάποιες «κακές γλώσσες» της εποχής. 

Οι ολονύκτιοι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν περιγράφονται. Εξάλλου τότε, στο καταπιεστικό καθεστώς της "χούντας", οι αθλητικές εκδηλώσεις προσέφεραν και μια διέξοδο για εκτόνωση!  

Η AEK έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο σε οποιοδήποτε άθλημα. Στον αγώνα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ που καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η προσέλευση ανήλθε στις 55.800 θεατές (50.000 κοινά εισιτήρια, 3.150 αριθμημένα, 600 αθλητικά, 2.050 προσκλήσεις), αλλά στην πραγματικότητα οι θεατές ήταν πολύ περισσότεροι. 

Σημειώνεται ότι στον ημιτελικό η ΑΕΚ είχε κατορθώσει να αποκλείσει την πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε, με μια ιστορική ανατροπή στη ρεβάνς στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Σε εκείνο τον αγώνα είχαν κοπεί 42.000 εισιτήρια.

Τον τελικό αγώνα παρακολούθησαν ακόμη και εκατομμύρια έλληνες από τα ραδιόφωνά τους, συνεπαρμένοι από την γλαφυρή περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου. Η τηλεόραση βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον τελικό αγώνα και οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες της: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.

Takis Ant για το afirimeno.com 
Με στοιχεία κυρίως από το www.sansimera.gr και ορισμένα από το el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου